Poreklo prezimena, selo Klanac (Rožaje)

9. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Klanac, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ovo selo je na krečnjačkoj površi između Limničke Rijeke i Grahovače koja je ižljebljena vrtačama. Kuće su poglavito oko ovih dolina u kojima su njive pod žitom i kromtšrom. Kišovitih i umereno kišovitih leta zemlja daje dobru žetvu i pašu stoci, dok suvljih godina usevi na krečnjaku podbace u rodu.

Zemlje i šume.

Topografski nazivi pojedinih seoskih krajeva su: Velike Njive, Rasadište, Krši (njive), Goli Brijeg (njive i livade), Male Strane, Dugučka Glavica, Raskrsnica (Krsna), Zagon, Vranjača, Šabanov Omar, Ušljivača, Ozimice (njive), Glavica, G ornji Kini i Selimov Grob (utrive).

Ispaše su krajem sela: u Kleču, Đafama i Senovu Grobu. Letnji stanovi su odmah povrh sela u Malim Stranama, a planina Perovača u Vlahu, daleko je dva časa.

Vode.

Klanac nema dovoljno izvorske vode. Donja Mahala donosi vodu sa Arifove Česme u Potoku, a Gornja sa izvora Ušljivače i Spasova bunara.

Istorijat i starine selu.

Klanac je bio naseljen i pre dolaska predaka današnjeg stanovništva. O tome svedoče crkvina i groblje na Golom Brijegu, koji pripadaju negdašnjem srpskom pravoslavnom naselju. Od te crkve, dimenzija 10 h 6, vide se samo temelji i ostaci tesane sige. Sem toga, oko crkvine se vide grobovi pokriveni velikim pločama. Jedan kraj sela nosi naziv Duvarine, po ostacima staroga naselja.

Poreklo stanovništva.

Stanovnici su:

-Murići (Tahirovići, Fetahovići, Selimovići i Ahmetovići) (21 k.). Njihov predak doseljen je pre 180 godina. Rod su sa Murićima u Jablanici i Grahovu.

-Đurovići (1 k.) (s. Nikoljdan) doseljeni iz susednog sela Grižice na zemlju koju su kupili u Agića.

Klanac se deli u četiri kraja: Sokak (Ahmetovići), Krš, Ćafa i Duvarine.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.