Poreklo prezimena, selo Grahovo (Rožaje)

30. januar 2021.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Grahovo, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Grahovo je između reke Grahovače, Sarijića Potoka i Ibra. Kuće sela su po stranama brda Vršine koje se postepeno spušta u Ibar.

Tip sela.

Potok deli selo na dva dela: Munoviće i Zekiće. Povrh sela u Cijepcima i Deonicama nalaze se letnji stanovi. Oko kuća i stanova seju ječam, ovas i jaru pšenicu. Mnogo veći prostor je pod livadama.

Zemlje i šume.

Ispaše i šume ima poglavito u Vršinama i oko sela. Ranije su, kažu, imali svoju planinu u Ivoviku, pa su je prodali Dacićima. Nazivi pojedinih krajeva su: Selište, Ulica, Močila, Orepci, Podove, Smrdan, Ornice, Ganijića Ravni, Kladenac, Rijeka, Dionice, Cijepce, Česta Kleka, Osretke, Strane, Osojne, Borin (Omar), Zabel, Vršine (livade).

Vode.

Gornji deo naselja, gde su letnji stanovi, oskudeva u vodi, dok selo ima dosta izvora. Glavni izvori su: Klisura, Srmdan, Hatin Bunar, Fetahovka, Skakavac i Kragijevica.

Starine u selu.

Sem topografskih naziva u Grahovu ima i drugih ostataka starijeg stanovništva. Na brežuljku Močila, usred sela, vidi se staro srpsko groblje prostrano 60 h 50 metara. Uzglavnice i rebarnice grobova su od bigra (sige). Nekoliko nadgrobnih krstača uraslo je u zemlju. U sredini groblja bila je kapela od koje su ostali samo temelji. Na tom mestu postoji oboreno postolje od bigra na kome je bila časna trpeza. U ovom starom groblju poslednji su sahranjivani Radisavljevići koje je aga „digao“ sa zemlje. Sem toga tu su sahranjivali umrli Radenovići iz Šustera sve dok nisu osnovali u svome selu groblje.

Poreklo stanovništva.

Starije srpsko stanovništvo zamenili su:

-Murići (32 k.) koji su ovde doseljeni iz susednih sela na zemlju aga Ganijića. Rođaci Grahovljana su Murići u Jablanici (Rožajska okolina) i u Košutanima (Rugova).

-Balotići (2 k.); predak došao iz Belotića (okolina Rožaja) na zemlju jednog Murića koji je odseljen u Đušak kod Peći. Neki Murići su takođe naseljeni u Vrezu kod Sjenice.

Grahovski Murići dele se na:

-Zekiće i:

-Mučoviće (Omeroviće).

Kažu da su Zeka i Omer bili dva brata. Kad su se ovde doselili pre 150 godina, živeli su u jednoj kući koja je imala 27 vrata. Svi Murići u Grahovu govore samo srpski „bošnjački“.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1 960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Nikola Zekić

    Moja strina je od Radenovića, a selo im se zove Šušteri, ne Šusteri.

  2. Milan Radisavljevic

    Koju slavu slave Radenovici