Poreklo prezimena, selo Sređane (Rožaje)

25. januar 2021.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Sređane, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo, u dolini Sređanskog Potoka, nosi naziv nekoga starog bratstva Sređana koje je iseljeno.

Zemlje i šume.

Pored potoka su livade, a na stranama njive. Pašnjaci su Borova Glava i Kamenuša, a planina Padališta daleko jedan i po čas hoda.

Ostali podaci o selu.

Kuće su poglavito na prisojnoj strani; iznad njih su letnji stanovi.

Za pojilo i piće upotrebljavaju vodu iz reke i sa izvora Zlog Istoka i Čestice.

Poreklo stanovništva.

Današnji stanovnici su:

-Kurpejovići (12 k.). Doselio se Pejo iz Morače. Od njegovog sina Kurte (Kurte Pejova) koji je primio islam, potiču današnji Kurpejovići. Broje šest pojaseva od doseljenja: Kur–Pejo, Bektaš, Nasir, Umer, Hasko, Cavo. Dele se na tri grane koje vode poreklo od tri sina Kur–Pejova: Bektaša, Sinana i Osmana. Od Sinana ima 10 iseljenih kuća Sinanovića u N. Pazaru. Imaju iseljenih rođaka u Streocu (Metohija) i u susednim selima Seošnici (2 k.) i Šusterima ( l k.). Rođaci Kurpejovića su pravoslavni Magdalenići u susednom selu Bogaju i Tmušiću kod Berana.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Slavko

    U zapadnoj slavoniji, opština Daruvar ima selo po imenu Sređani .

  2. Milodan

    Ovo selo je u opštini Plevlja a ne u opštini Rožaje.