Порекло презимена, село Сређане (Рожаје)

25. јануар 2021.

коментара: 2

Порекло становништва села Сређане, општина Рожаје – Црна Гора. Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село, у долини Сређанског Потока, носи назив некога старог братства Сређана које је исељено.

Земље и шуме.

Поред потока су ливаде, а на странама њиве. Пашњаци су Борова Глава и Каменуша, а планина Падалишта далеко један и по час хода.

Остали подаци о селу.

Куће су поглавито на присојној страни; изнад њих су летњи станови.

За појило и пиће употребљавају воду из реке и са извора Злог Истока и Честице.

Порекло становништва.

Данашњи становници су:

-Курпејовићи (12 к.). Доселио се Пејо из Мораче. Од његовог сина Курте (Курте Пејова) који је примио ислам, потичу данашњи Курпејовићи. Броје шест појасева од досељења: Кур–Пејо, Бекташ, Насир, Умер, Хаско, Цаво. Деле се на три гране које воде порекло од три сина Кур–Пејова: Бекташа, Синана и Османа. Од Синана има 10 исељених кућа Синановића у Н. Пазару. Имају исељених рођака у Стреоцу (Метохија) и у суседним селима Сеошници (2 к.) и Шустерима ( l к.). Рођаци Курпејовића су православни Магдаленићи у суседном селу Богају и Тмушићу код Берана.

ИЗВОР: Према књизи др Милисава Д. Лутовца „Рожаје и Штавица – антропогеографска испитавања“ у издању Српског етнографског зборника, Београд 1960. године. Приредио сарадника Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Slavko

    U zapadnoj slavoniji, opština Daruvar ima selo po imenu Sređani .

  2. Милодан

    Ово село је у општини Плевља а не у општини Рожаје.