Poreklo prezimena, selo Dubovo (Tutin)

14. januar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dubovo, opština Tutin – Raški okrug. Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine,  Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  i ime sela.

Dubovo, koje je dobilo svoje ime po dublju, hrastovima, leži na strani koja blago pada prema reci Vidrenjaku i potoku Resniku.

Zemlje i šume.

Važniji krajevi u selu su: Kanatovac (mahale), Resnik (livade), Binjoška voda, Busike (njive), Gospocka Livada (oko Lukavičks crkve), Staro Selo, Brankovo Guvio. Ispust i pasište za stoku je brdo Drenar iznad sela i kraj na levoj strani Vidrenjaka. Na Vidrenjaku su njihove vodenice i pojila za stoku.

Vode.

Važniji izvori vode u selu su: Đajovska Voda, Mrsalovača (česma) i Banija.

Poreklo stanovništva.

Pre današnjeg stanovništva u Dubovu su živeli pravoslavni Srbi. Od njih je ostalo: „Staro Selo“ i u njemu kućišta i groblje kod Brankovo Guvna.

Današnji stanovnici su:

-Koca (Osmanovići, Bajrovići i Smajilovići) (20 k.). Kažu da su Hoti. Njihov predak Hus—Koca došao je ovde iz sela Raždagine kod Sjenice pre pet pojaseva. Od njega su takođe Kocići u Sitniču, opština požeška. Koce u Vujkoviću su od brata Hus–Koce. Koce govore samo srpski.

IZVOR: Prema knjizi Milisava L. Lutovca „Rožaje i Štavica – anropogeografska ispitivanja“ izdanje SANU, Odeljenje društvenih nauka, 1957. godine,  Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.