Poreklo prezimena, selo Plana (Kraljevo)

20. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Plana, grad Kraljevo – Raški okrug. Prema knjizi Dragoljuba V. Korićanca „Nadibar – Atropogeografska ispitivaanja“ izdanje Beograd 1995. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Plana se nalazi na jugozapadnim padinama planine Željin, na nadmorskoj visini 920-980 metara. Ranije se u Planu moglo doći samo na konju iz doline Gokčaničke ili Jošaničke reke. Oba puta su vrletna i predstavljali su pravi rizik za jahača.

Istorijat i postanak sela.

U planinskom bespuću, na slabo rodnom zemljšitu, naselje se formiralo kao kolonija rudara, topioničara, trgovaca i zanatlija još u srednjem veku. Proizvodnja zlata, srebra, olova, bakra, gvožđa, kovanje novca i alata, a zatim trgovina i razmena roba donosili su takve prihode koji su Plani omogućili snažan privredni uspon.

Starine u selu.

Na kraju naselja, na mestu zvanom Brdo, između zaselka Banjica i jezera Rakiće nalazi se sadašnje groblje, a ispod njega ostaci stare srednjovekovne crkve. Oko crkve je bilo staro groblje koje su meštani potpuno iskrčili. Crkva je jednobrodna i, po onom što o crkvama znamo, možemo je, s obzirom na položaj, dimenzije i način gradnje, svrstati u red grobljanskih crkvica.

Osim ove crkve, na mestu ” Kod drena” postoje ruševine za koje narod kaže da su od latinske crkve, a to potvrđuju i komadi bigra koji se na ruini mogu videti. To su svakako ostaci one katoličke crkve koja se pominje u dokumentima Dubrovačkog arhiva, a doživela je istu sudbinu kao i pravoslavna.

Zanimanje stanovništva.

Stanovništvo Plane se bavi zemljoradnjom. Neki od njih su radili u rudnicima uglja u Ušću i Baljevcu (danas već penzioneri). Mlađe generacije su se iselile, pa su ostala samo staračka domaćinstva. Škola nije postojala, pa su đaci iz Plane i Pupavna špli u Gokčanicu putujući po dva sata u jednom pravcu.

U Plani i njenom zaselku Pupavnu uspevaju sve žitarice, a najviše se gaji pšenica. Od kukuruza se gaje tri sorte: abavac, planinac i beljak.

Intresantno je napomenuti da na ovoj nadmorskoj visini od povrća uspeva krastavac, paradajz, boranija, pasulj, a svakako i krompir kome planinsko zemljište posebno pogoduje. Takođe uspeva svo voće, pa i vinova loza koju obično gaje kao uređenu čardakliju (vinjagu) ispred kuće i od njenog roda prave vino. Ranije je ovde radilo 7-8 vodenica, a sada samo dve.

Poreklo stanovništva.

-Bogojevići, Aranđelovdan, su starosedeoci. Od njih potiču:

-Baranci – dalekom starinom su iz Barine – Jelakca.

-Bogićevići, Velika Gospojina, su starosedeoci. Od njih potiču:

-Bežanci, poreklom sa Kosova.

-Trifunovići, Jovanjdan, su starosedeoci. Od njih potiču:

-Vojmilovići – potomci Vojmila Zubovića. Oni su dalekom starinom grana Lopaćana, dakle poreklom Vasojevići.

-Markovići – Čingelići u Pupavnom, Alimpijevdan, su starosedeoci.

-Kosovci su uljezi u Markoviće, došao iz Gokčanice 1920. godine.

-Milojevići su takođe uljezi u Markoviće, došao iz Gokčanice – Dobra Bukva 1910. godine.

Ime naselja.

Naziv Plana nastao je iz latinske osnove PLANUM, što znači ravna, odnosno ravnište. Ovo ime po konfiguraciji terena ne odgovara današnjoj lokaciji Plane. Naziv je svakako nastao po prvobitnom lokalitetu na kome je naselje zasnovano. To je ravan plato koji se zove Carine. Zbog promene namene ovoga prostora u carinu, naselje je prelocirano u predeo Carinskog potoka i na taj prostor je i ime naselja preneto. Ime zaselka Pupavno najverovattšje je nastalo iz praslovenske osnove „pupiti“ (nastajanje pupoljaka), ali postoje i druga objašnjenja.

IZVOR:  Prema knjizi Dragoljuba V. Korićanca „Nadibar – Atropogeografska ispitivaanja“ izdanje Beograd 1995. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.