Порекло презимена, село Парада (Куршумлија)

19. децембар 2020.

коментара: 2

Порекло становништва села Парада, општина Куршумлија – Топлички округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ написаној на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Мало село Парада је испод Колишта у изворишту Парадског потока, под Глоговицом (1200 м). У међама села су Суваја, Чворин брег и Медљика.

Земље и шуме.

Потеси су: Пардусе, Селишта (воћњаци и куће), Пресло и Присоје. Једна бачија „појата“ је у Пардусу. Гробље је у Селишту.

Историјат и остали подаци о селу.

Године 1762. у Девичком катастиху забележено је насеље Пардусе у покрајини „Копанику“. У Протоколима крштених цркве „На Брусу“ забележени су Пардушани 1856. године у селу Батотама у „Расине“ становници су Пардушани, несумљиво досељеници из Пардуса. До рата 1876. године становници су Срби и поарбанашени па помухамедањени Клименти из Ругове. Клименти су се после рата сасвим иселили у Лаб и околину Вучитрна. Доцније Пардусе није засељавано. Године 1884. у Паради су 3 пореске главе, а у Пардусу, утрина и на њој појате Требиње и Параде.

Порекло становништва.

Родови:

Вучковићи и Илићи (5 кућа, Св. Петка) су најстарији досељеници. Најдаљом старином су из Мораче, одакле су се одселили у Малесију, а отуд у Копаоник. Знају да су у Малесији славили Св. Петку и да су је славили на Копаонику. Не знају да су икад мењали славу.

После рата 187 7/7 8. године у Паради су се настанили:

-Костићи и:

-Миленковићи (6 кућа, Св. апостол и евангелист Лука и Марковдан) од Лучинаца из суседне Требиње.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник – Атропогеографска испитиваања“ написаној на основу скупљених података у периоду од 1934. до 1940. и од 1947. до 1949. године. Издање едиција Корени. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Slavoljub

    Ja sam jedan od Vuckovica.Hvala bogu ima nas jos i bice nas jos vise.Zelim da nam drzava pomogne i osposobimo ovo predivno mesto za zivot.Zelim da selo ponovo zivi, lek za dusu i odmor.Veliki pozdrav svim mojim bracama i sestrama Vuckovic.Pozdrav za Milenkovice i Kostice.Ziveli!!!

  2. Slavoljub

    Ja sam jedan od Vuckovica.Ponosim se poreklom.Hvala bogu ima nas jos i bice nas jos vise.Zelim da nam drzava pomogne i osposobimo ovo predivno mesto za zivot.Zelim da selo ponovo zivi, lek za dusu i odmor.Veliki pozdrav svim mojim bracama i sestrama Vuckovic.Pozdrav za Milenkovice,Kostice i Ilice.Ziveli!!!