Poreklo prezimena, selo Parada (Kuršumlija)

19. decembar 2020.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Parada, opština Kuršumlija – Toplički okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ napisanoj na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Malo selo Parada je ispod Kolišta u izvorištu Paradskog potoka, pod Glogovicom (1200 m). U međama sela su Suvaja, Čvorin breg i Medljika.

Zemlje i šume.

Potesi su: Parduse, Selišta (voćnjaci i kuće), Preslo i Prisoje. Jedna bačija „pojata“ je u Pardusu. Groblje je u Selištu.

Istorijat i ostali podaci o selu.

Godine 1762. u Devičkom katastihu zabeleženo je naselje Parduse u pokrajini „Kopaniku“. U Protokolima krštenih crkve „Na Brusu“ zabeleženi su Pardušani 1856. godine u selu Batotama u „Rasine“ stanovnici su Pardušani, nesumljivo doseljenici iz Pardusa. Do rata 1876. godine stanovnici su Srbi i poarbanašeni pa pomuhamedanjeni Klimenti iz Rugove. Klimenti su se posle rata sasvim iselili u Lab i okolinu Vučitrna. Docnije Parduse nije zaseljavano. Godine 1884. u Paradi su 3 poreske glave, a u Pardusu, utrina i na njoj pojate Trebinje i Parade.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

Vučkovići i Ilići (5 kuća, Sv. Petka) su najstariji doseljenici. Najdaljom starinom su iz Morače, odakle su se odselili u Malesiju, a otud u Kopaonik. Znaju da su u Malesiji slavili Sv. Petku i da su je slavili na Kopaoniku. Ne znaju da su ikad menjali slavu.

Posle rata 187 7/7 8. godine u Paradi su se nastanili:

-Kostići i:

-Milenkovići (6 kuća, Sv. apostol i evangelist Luka i Markovdan) od Lučinaca iz susedne Trebinje.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ napisanoj na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Slavoljub

    Ja sam jedan od Vuckovica.Hvala bogu ima nas jos i bice nas jos vise.Zelim da nam drzava pomogne i osposobimo ovo predivno mesto za zivot.Zelim da selo ponovo zivi, lek za dusu i odmor.Veliki pozdrav svim mojim bracama i sestrama Vuckovic.Pozdrav za Milenkovice i Kostice.Ziveli!!!

  2. Slavoljub

    Ja sam jedan od Vuckovica.Ponosim se poreklom.Hvala bogu ima nas jos i bice nas jos vise.Zelim da nam drzava pomogne i osposobimo ovo predivno mesto za zivot.Zelim da selo ponovo zivi, lek za dusu i odmor.Veliki pozdrav svim mojim bracama i sestrama Vuckovic.Pozdrav za Milenkovice,Kostice i Ilice.Ziveli!!!