Poreklo pezimena, selo Palatna (Podujevo)

12. decembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Palatna, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ napisanoj na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo Palatna je upravo na stavama Labovih sastavnica Belasičko-Murgulske i Slatinsko-Dvoriške reke. U selu Palatni nastaju reka i predeo Lab.

Zemlje i šume.

U međama sela su: Ledina, Raovo brdo, Ajdinovićko brdo, Besolički zabran, Veliko osoje, 3abelski laz, Okolište, Rašidovo brdo, Kulsko brdo, Brezovan  (1033 m).

Šume i ispaša su na Starim njivama i na Čuki. Mesta na kojima  su njive i livade nazivaju se: Reka, Velika njiva, Miftarov potok, Duge njive, Jovine livade i njive u Potoku.

Vode.

Potoci su: u Osoju, Rakita, Brecki, Nizamski, Ornički i Milovanov potok. Izvori su Eminov, Mula-Šabanov, Vučkov, Hladni, Nizamski, kod džamije, u Jošju, na Lazu, na Potočkoj ledini i Isljamova česma. Za piće i ostalu upotrebu stanovnici koriste vodu sa 12 bunara, kopanih pa ozidanih suhozidom.

Starine u selu.

Na stavama Slatinske i Murgulske reke među starim hrastovima je crkvina „stara srpska crkva“, a oko crkvine „staro srpsko groblje“.

Muhamedanska groblja su na Bregu, u Slatinskoj reci i kod Osmanove kuće. Ajdinovića groblje je na Ajdinovića brdu.

Poreklo stanovništva.

U Palatni su arbanaški rodovi (30 kuća).

Posle Prvog svetskog rata doselili su se Srbi:

Lazić (1 kuća, Sv. Petka jesenja i letnja) iz Draguše u Toplici i:

Popović (1 kuća, Sv. Nikola jesenji i letnji) od Popovića iz zaseoka Dubrava u selu Denkoviću kod Kuršumlije.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik – Atropogeografska ispitivaanja“ napisanoj na osnovu skupljenih podataka u periodu od 1934. do 1940. i od 1947. do 1949. godine. Izdanje edicija Koreni. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.