Poreklo prezimena, selo Stublina (Gnjilane)

18. oktobar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stublina, opština Gnjilane – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj, vode i tip sela.

Selo je na sastavu dva mala potoka. Razbijenog je tipa i deli se u dve mahale, koje se zovu po rodovima u njima. Mahale su udaljene za 100 metara. Kuće u mahalama su grupisane.

Voda za piće dobija se iz bunara i česama.

Postanak sela.

Na hataru današnje Stubline bile su usamljene grupe kuća sela Raniluga. Posle doseljvanja Arbanasa u Karadag, Ranilužani su napustili planinu i grupisali se u ravnici.

Godine 1878 vlast je na ovom mestu naselila Arbanase muhadžnre iz Srbije. Ovaj novi zaselak ulazio je sve do 1915 god. u administrativni sastav sela Raniluga. Za vreme bugarske okupacije je proglašen zasebnim selom.

Poreklo stanovništva.

U selu žive rodovi:

-Bublica (5 k.), od fisa Beriš, muhadžiri iz Stuble (Jablanica) i:

-Dedić (15 k.), od fisa Sop, muhadžiri iz Medveđe (Jablanica). Starinu pre Medveđe znaju u Malesiji, gde su bili katolici.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.