Порекло презимена, село Стублина (Гњилане)

18. октобар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Стублина, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, воде и тип села.

Село је на саставу два мала потока. Разбијеног је типа и дели се у две махале, које се зову по родовима у њима. Махале су удаљене за 100 метара. Куће у махалама су груписане.

Вода за пиће добија се из бунара и чесама.

Постанак села.

На хатару данашње Стублине биле су усамљене групе кућа села Ранилуга. После досељвања Арбанаса у Карадаг, Ранилужани су напустили планину и груписали се у равници.

Године 1878 власт је на овом месту населила Арбанасе мухаџнре из Србије. Овај нови заселак улазио је све до 1915 год. у административни састав села Ранилуга. За време бугарске окупације је проглашен засебним селом.

Порекло становништва.

У селу живе родови:

-Бублица (5 к.), од фиса Бериш, мухаџири из Стубле (Јабланица) и:

-Дедић (15 к.), од фиса Соп, мухаџири из Медвеђе (Јабланица). Старину пре Медвеђе знају у Малесији, где су били католици.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.