Poreklo prezimena, selo Inatovce (Gnjilane)

17. septembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Inatovce, opština Gnjilane – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo je na stranama doline Inatovačkog Potoka. Tipa je razbijenog i deli se u dve mahale: Mahala Epr (Gornja Mahala) ili Koka, po rodu koji u njoj živi i Maala Pošt (Donja Mahala) ili Inatovce, koja se zove po selu. Između mahala je rastojanje od 10 minuta hoda. U Donjoj Mahali su kuće grupisane, a u Gornjoj dosta razbacane.

Postanak sela.

Arbanasi kažu, da im preci pri doseljenju nisu zatekli selo. Naselje su osnovala dva brata, Alil i Fejza, od kojih su postale dve mahale. Današnje selo je staro oko 120 godina. Selo je raslo samo priraštajem.

Poreklo stanovništva.

U njemu žive Arbanasi.

Rodovi:

-Koka (13 k.) i:

-Alilovit (11 k.). Doseljeni pre 120 godina iz Malesije kao katolici, pa uskoro prešli u islam, ali su zadugo bili Ljarmani. Od fisa su Sop.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.