Порекло презимена, село Ловце (Гњилане)

18. септембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Ловце, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на левој страни долине Подграђске Реке, на једном заравњеном брду. Вода за пиће добија се из извора и чесама, а и из бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Кодра Кишес ( Црквено Брдо), Кодра Гологлавес (Брдо Голе Главе) и Кодра Лексес (Лексино Брдо).

Тип села.

Село је збијеног типа. Дели се у четири махале, које се називају по родовима у њима. Махала се од махале одваја улицом, али су при додиру махала куће појединих родова помешане.

Постанак села.

Приликом досељавања Арбанаса, пре 180 година, Ловце је постојало и у њему су живели Срби. Неки су се од њих иселили, а неки су поисламљени и још сада живе у селу.

Село је расло прираштајем и досељавањем.

Порекло становништва.

Арбанашки родови:

-Бајрактаровит (14 к.), досељени из Грајчевца (Призрен). Њихов предак Осман прво се настанио у Подграђу и био чифчија око 12 година, па је купио имање у Ловцу од неког Имер-бега у Скопљу и настанио се на њему. Презиме им је по томе, што је њихов дом у Арбанији носио бајрак свога братства.

Од овог рода су постали:

-Бајрамовит (7 к.),

-Пљаковит (4 к.) и:

-Азировит (9 к.). Сви су од фиса Соп.

Поисламљени па поарбанашени српски род је:

-Лимоновит (3 к.). У ислам прешао пре 120 година. Ушао y Фис Бериш.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.