Порекло презимена, село Депце (Прешево)

17. септембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Депце, општина Прешево – Пчињски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Село је по брдима и њиховим странама.

Разбијеног је типа и дели се у четири махале, које се зову по родовима у њима, осим махале Џинај, која се зове још и Депца Пљак (Старо Депце) по томе што су преци садашњег становништва основали село на томе месту. Удаљења између махала су 15—25 минута хода. Куће у махалама су слабо груписане.

Постанак села и старине.

Можда се махала Џинај зове Депце Пљак по томе, што је ту било неко старије насеље пре Арбанаса, јер се у овој махали зна место и познају трагови где је била нека црква.

По причању садашњег становништва овог села њихов предак Џин је затекао место обрасло у шуму, па га је крчио за настањивање. Мењањем места због слабе родности земље постале су и друге махале још одмах по досељењу. Село је старо око 180 година.

Порекло становништва.

У њему живе Арбанаси.

Родови су:

-Џинај (18 к.), а од њега постали родови:

-Зекбаш (16 к.) и:

-Укмемет (14 к.). Старином су из Малесије, од фиса Бериш; досељени као католици, па по досељењу прешли у муслиманску веру.

Године 1925 купили су имање и доселили се српски родови:

-Сокарци (1 к.) и:

-Вучковци (2 к.), оба рода славе св. Арханђела, а досељени су из Предејана (Власотинци).

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.