Poreklo prezimena, selo Vrnavokolo (Vitina)

28. jul 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vrnavokolo, opština Vitina – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je po brdima oko gornjeg dela Vrnavokolskog Potoka. Vodom za piće selo se snabdeva iz bunara i iz jedne česme u mahali Vrnavića.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Omedovica, Ravan, Preslop i Reka; za šumu: Gaštiša, Dugi Rid i Lazina.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa i deli se y tri mahale, koje su na brdima i jedna od druge udaljene po 10 minuta hoda. Mahale se zovu po prezimenima rodova. Pre 25 godina su na mestu „Gaštica“ nastanjene dve arbanaške kuće, te je to četvrta mahala ovoga sela.

Prilikom doseljavanja predaka sadašnjeg stanovništva selo je bilo pod lugom i šumom koje su morali krčiti. Po sadašnjem stanovništvu selo ima 240 godina.

Poreklo stanovništva.

U Vrnavokolu osim Gaštičana žive katolici srpskoga jezika. Njihovi rodovi su:

-Vrnavići (28 k.),

-Čovići (23 k.) i:

-Muzići (12 k.).

Svi slave sv. Nikolu, a pre 30 godina su za zajedničku seosku slavu uzeli sv. Franciska. Starinom su „od Bosne“. Doseljeni su pre 240 godina i kraće vreme probavili u Karadagu, oko Šurlana i Dunava.

U Vrnaviće se računa i kuća:

-Tunića, koja je arbanaškog porekla, a doseljena je pre 100 godina iz Karadaka. Tunić je u poslednje vreme svesno radio na poarbanašavanju ovoga sela, naročito roda Vrnavića.

U Gaštici žive:

-Avdijovići (2 k.), arbanaški rod, od fisa Gaš. Preseljeni iz Donje Stuble pre 25 godina. Dalja starina kao kod stanovništva Donje Stuble. Smatraju ih za Ljarmane (tajne katolike).

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.