Poreklo prezimena, selo Begunce (Vitina)

23. jul 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Begunce, opština Vitina – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je po brdima i kosama. Voda za piće dobija se iz bunara, a ima i po jedan izvor u mahali Kronit i Zekovića.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Džepa, Ramnište, Caja–va, Zabel, Arat Begut (Begove Njive), Vrelo i Požaran.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa. Deli se u pet mahala, koje su jedna od druge udaljene oko 10 minuta hoda. Kuće u mahalama su grupisane, ali ima i usamljenih kuća izvan mahala. Svaki rod (osim Đerekaraca) ima svoju mahalu; mahale se zovu po prezimenu roda, samo se mahala Azemovića zove još i Maala Kronit (Izvorska Mahala) po jednom većem izvoru u njoj.

Postanak i ime sela.

Prilikom doseljavanja pre 120 godina preci današnjeg stanovništva su zatekli jednu arbanašku kuću koja se tu naselila za godinu dana ranije. Kažu da se na zemlji ovoga sela, koju su kupili od nekoga bega, poznavalo da je bila skoro obrađivana. Kažu da je selo dobilo ime po tome što je ovo bila begova zemlja. Selo je raslo priraštajem i doseljavanjem.

Poreklo sstanovništva.

Rodovi:

-Đerekarci (1 k.), od fisa Gaš; starinom kao Mamutovići u Đerekaru od kojih su se izdvojili i preselili u Begunce na godinu dana pre doseljenja Azemovića i Asanovića.

-Azemovići (12 k.) i:

-Asanovići (15 k.), doseljeni pre 120 godina iz Ravne Banje (Jablanica), jer im je tamo bila rđava zemlja.

-Ademovići (12 k.),

-Ibaljovići (12 k.), na 10 do 15 godina docnije preseljavaju se iz Debeldeja, a:

-Zekovići (13 k.) iz Vrbana, i prikupljaju se oko prvih kao njihovi srodnici i seljani, koji su nešto pre njih napustili Ravnu Vanju. Kod svih se dalja starina zna u Malesiji. Po predanju znaju da su iz Arbanije u Ravnu Banju prešli kao Srbi – „Škije“. U islam prešli u Ravnoj Banji. Svi ovi rodovi sada pripadaju fisu Beriš. U Tursku se 1926. iselile dve njihove kuće.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.