Порекло презимена, село Трстеник (Витина)

28. јун 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Трстеник, општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је y подножју двеју коса, на излазу речице Блата у равницу.

Воде.

Вода за пиће добија се из бунара y селу.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Ара Фандит (Фандина Њива) и Прекаћа.

Тип села.

Село је збијеног типа, само су две мухаџирске куће изван села. Дели се у две махале: у махалу Оџовит на десној и махалу Јашаровит на левој страни речице. Махале се зову по родовима који у њима живе.

Постанак села.

Пре 150 година, приликом досељавања арбанашког рода Оџовића, у селу су живели други Арбанаси који су припадали фису Краснић и били врло богати. Они су се доцније иселили. Од тада па до доласка мухаџира, село је расло само прираштајем. Године 1914 y селу се настањују и Срби.

Порекло становништва.

Арбанашки су родови:

-Оџовићи (11 к.), од фиса Соп. Досељени пре 150 година као муслимани из Бокуша (Призренско Подримље). Даљу старину знају у Малесији;

-Јашаровићи (19 к.), од фиса Соп. Досељени из Малесије после Оџовића, по позиву;

-Бућмет (3 к.), од фиса Соп, досељени 1878 године као мухаџири из Бучумета (Јабланица).

Српски род је:

-Станишевић (1 к., св. Арханђео). Старином је из Севца (неродимског), а досељен из Штрпц-а (неродимског) 1914 године на купљено имање.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.