Poreklo prezimena, selo Trstenik (Vitina)

28. jun 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Trstenik, opština Vitina – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je y podnožju dveju kosa, na izlazu rečice Blata u ravnicu.

Vode.

Voda za piće dobija se iz bunara y selu.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Ara Fandit (Fandina Njiva) i Prekaća.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa, samo su dve muhadžirske kuće izvan sela. Deli se u dve mahale: u mahalu Odžovit na desnoj i mahalu Jašarovit na levoj strani rečice. Mahale se zovu po rodovima koji u njima žive.

Postanak sela.

Pre 150 godina, prilikom doseljavanja arbanaškog roda Odžovića, u selu su živeli drugi Arbanasi koji su pripadali fisu Krasnić i bili vrlo bogati. Oni su se docnije iselili. Od tada pa do dolaska muhadžira, selo je raslo samo priraštajem. Godine 1914 y selu se nastanjuju i Srbi.

Poreklo stanovništva.

Arbanaški su rodovi:

-Odžovići (11 k.), od fisa Sop. Doseljeni pre 150 godina kao muslimani iz Bokuša (Prizrensko Podrimlje). Dalju starinu znaju u Malesiji;

-Jašarovići (19 k.), od fisa Sop. Doseljeni iz Malesije posle Odžovića, po pozivu;

-Bućmet (3 k.), od fisa Sop, doseljeni 1878 godine kao muhadžiri iz Bučumeta (Jablanica).

Srpski rod je:

-Stanišević (1 k., sv. Arhanđeo). Starinom je iz Sevca (nerodimskog), a doseljen iz Štrpc-a (nerodimskog) 1914 godine na kupljeno imanje.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.