Порекло презимена, село Сојево (Урошевац)

30. јун 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Сојево, општина Урошевац – Косовски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на Сојевском Потоку, затим северније на једној коси, а трећи део му је на друму Гњилане – Урошевац.

Воде.

Вода за пиће добија се из бунара по двориштима и из по једног извора у свакој махали.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Језерина, Дејати, Рашковица, Дреновц, Мишак, Главица и Арат-е-Малешит (Малешке Њиве); за шуму: Међак, Главица и Мишак.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у три махале: у махалу Суљовит, на потоку, у махалу Агуш, на коси, и махалу Таовит, на друму. Називи махала су по родовима у њима. Удаљења између махала су око 1 км. Куће су у махалама груписане.

Постанак села.

Арбанаси овог села веле, да су пре 180 година њихови преци приликом досељавања затекли пусто село. Трагови насеља су се још познавали од расељеног села. У садашњој махали Суљовит затекли су и један бунар у добром стању. У општем делу код исељавања је изнето, да се по литератури налазе у косовским селима исељени Срби из овог села. Од настањења Арбанаса село је расло прираштајем, а од 1914 године у њему се настањују и Срби.

Порекло становништва.

Арбанашки родови:

-Суљовит (17 к.), од фиса Соп. Досељени са две куће пре 180 година из Аруча у Малесији.

-Агуш (14 к.) и Таовит (15 к.), од фиса Соп; досељени ускоро својим „кушеријама“ (дељеницима) са по једном кућом из Букоша (Призренске Подримље), где се били настанили при сеоби из Малесије.

-Туфек (2 к.), приликом досељавања пре 100 година из Гадимље (Косово) припадао је фису Бериш.

У Сојеву је ушао у фис Соп из „хатара“ према својим сељацима.

Српски родови:

-Вишнић (1 к., св. Јован), досељен 1925 године из Пиве (Никшић) на утрину.

-Станојевић (1 к., св. Никола), досељен 1914 год. из Драјковца (Сиринић) на купљено имање.

Године 1925. се једна херцеговачка кућа пресељавала из Старог Села (неродимског) за чифчију на имање Марка Деспотовића из Урошевца.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.