Poreklo prezimena Prpa

2. maj 2020.

komentara: 2

Prezime Prpa prisutno u Bosanskoj Krajini, u slivu reke Unac, u selu Tičevu. Ranije prezime im je bilo Ćulibrk, a slave Sv. Jovana. Predstavljaju ogranak većeg roda Majstorovića.

Pre Drugog svetskog rata je u Tičevu je bilo šest domaćinstava familije Prpa. Imaju predanje, da su se doselili iz okoline Šibenika u Dalmaciji, odakle im je predak tokom 18. veka „utekao od vojske“ u Bosnu, tačnije u Unac. Doseljeni predak je „najpre
hodao po najmu, a posle napravio kuću“.

Prvobitno su bili naseljeni u unačkom naselju Veliko Tičevo, pa su u prvoj polovini 19. veka prešli u nedaleko Malo Tičevo.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Miloš Prpa

    Poštovani,
    uglavnom je sve tačno osim određenih stvari.
    Doseljeni smo iz mjesta Siverić koje se nalazi u opštini Drniš. Osim toga, nismo se prvo doselili na Tičevo već u selo Pečenci, gdje i sad živimo. Logično je da su se odatle selili dalje jer su Pečenci bliže Kninu i odmah ispod Dinare. A naši govore da je iz Pečenaka dio porodice otišao na Tičevo. Sa Tičevo su neki naši rođaci otišli dalje prema Mrkonjiću, gdje i danas ima Prpa.
    Molio bih Vas da unesete ove izmene.
    Unaprijed zahvalan,
    Miloš Milan Prpa

    • Slobodan Zrnić

      Poštovani Miloše,

      nemate na osnovu čega da budete toliko sigurni da potičete iz Siverića kod Drniša, jer nema nikakav dokument koji to potvrđuje. To može biti samo neki zaključak, jer postoji prezime i tamo i ovamo. Takvih neutemeljenih priča smo se naslušali mnogo. Ako potičete od Ćulibrka-Majstorovića, onda i apsolutno nema nikakve poveznice sa Siverićem. I da dodam još da su Prpe iz Siverića bili katolici sasvim sigurno još oko 1700. godine. Imate mogućnost da se genetski testirate po muškoj liniji i da vidimo da li je tačna priča o Ćulibrcima, pošto njihov rezultat već imamo. Ako to uradite, možemo da pomognemo u daljem istraživanju.