Порекло презимена Прпа

2. маја 2020.

коментара: 2

Презиме Прпа присутно у Босанској Крајини, у сливу реке Унац, у селу Тичеву. Раније презиме им је било Ћулибрк, а славе Св. Јована. Представљају огранак већег рода Мајсторовића.

Пре Другог светског рата је у Тичеву је било шест домаћинстава фамилије Прпа. Имају предање, да су се доселили из околине Шибеника у Далмацији, одакле им је предак током 18. века „утекао од војске“ у Босну, тачније у Унац. Досељени предак је „најпре
ходао по најму, а после направио кућу“.

Првобитно су били насељени у уначком насељу Велико Тичево, па су у првој половини 19. века прешли у недалеко Мало Тичево.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Miloš Prpa

  Poštovani,
  uglavnom je sve tačno osim određenih stvari.
  Doseljeni smo iz mjesta Siverić koje se nalazi u opštini Drniš. Osim toga, nismo se prvo doselili na Tičevo već u selo Pečenci, gdje i sad živimo. Logično je da su se odatle selili dalje jer su Pečenci bliže Kninu i odmah ispod Dinare. A naši govore da je iz Pečenaka dio porodice otišao na Tičevo. Sa Tičevo su neki naši rođaci otišli dalje prema Mrkonjiću, gdje i danas ima Prpa.
  Molio bih Vas da unesete ove izmene.
  Unaprijed zahvalan,
  Miloš Milan Prpa

  • Слободан Зрнић

   Поштовани Милоше,

   немате на основу чега да будете толико сигурни да потичете из Сиверића код Дрниша, јер нема никакав документ који то потврђује. То може бити само неки закључак, јер постоји презиме и тамо и овамо. Таквих неутемељених прича смо се наслушали много. Ако потичете од Ћулибрка-Мајсторовића, онда и апсолутно нема никакве повезнице са Сиверићем. И да додам још да су Прпе из Сиверића били католици сасвим сигурно још око 1700. године. Имате могућност да се генетски тестирате по мушкој линији и да видимо да ли је тачна прича о Ћулибрцима, пошто њихов резултат већ имамо. Ако то урадите, можемо да помогнемо у даљем истраживању.