Порекло презимена, село Штедим (Подујево)

30. априла 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Штедим, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Штедим се налази источно од Подујева. Између Подујева и Штедима се налази једно узвишење због кога је ово село са градом повезано заобилазним путевима. Иако се налази у непосредној близини града и главних комуникација у котлини, Штедим као да је заклоњен и одвојен од свега тога. У њему има Албанаца, док је Срба и Црногораца мање.

Источно, у непосредној близини Штедима, тече река Дубница. Она је ту мала и једва коритом нешто воде отиче у летњим месецима. Штедим лежи на десној обали реке Дубнице, односно у равни и на тераси која је од нивоа Дубнице виша неких 15 м. То је, у ствари, она иста тераса која је и код Светља поменута.

Порекло становништва.

У Штедиму преовладују Албанци који припадају групи старијих насељеника у Малом Kосову. У Штедиму има највише оних који припадају роду и фису Kиљмен. Свакако је у овом случају фис био одлучујући фактор. Многи су из овог села познати као Kиљмени. У Штедиму има око 56 кућа Kиљмен. Kажу да су њихови стари досељени пре стотинак година из Ругове. Од када су се доселили у ово село нису се из њега расељавали. Поред њих у Штедиму има и 6 кућа мухаџира.

То су:

-Грабаниц, досељени из села Механе, а припадају фису Kраснићи.

У Штедиму се махалској подели не придаје толика важност, као у неким другим селима која су издељена на махале. Свакако је на то утицало време насељавања његовог становништва, а можда има и других разлога,

У Штедиму има и неколико српских кућа чији су се становници доселили после првог светског рата.

-Вулетићи су се доселили око 1923. Из Стубља, и има их три куће.

-Биочани су из Kутлова досељени такође око 1923, има их пет кућа. Срби су се у Стедим носелили на купљену земљу.

Црногорци су се доселили из околине Подгорице, то су:

-Милошевићи. Дошли су око 1923. године и има их четири куће.

ИЗВОР: Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.