Poreklo prezimena, selo Štedim (Podujevo)

30. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Štedim, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Štedim se nalazi istočno od Podujeva. Između Podujeva i Štedima se nalazi jedno uzvišenje zbog koga je ovo selo sa gradom povezano zaobilaznim putevima. Iako se nalazi u neposrednoj blizini grada i glavnih komunikacija u kotlini, Štedim kao da je zaklonjen i odvojen od svega toga. U njemu ima Albanaca, dok je Srba i Crnogoraca manje.

Istočno, u neposrednoj blizini Štedima, teče reka Dubnica. Ona je tu mala i jedva koritom nešto vode otiče u letnjim mesecima. Štedim leži na desnoj obali reke Dubnice, odnosno u ravni i na terasi koja je od nivoa Dubnice viša nekih 15 m. To je, u stvari, ona ista terasa koja je i kod Svetlja pomenuta.

Poreklo stanovništva.

U Štedimu preovladuju Albanci koji pripadaju grupi starijih naseljenika u Malom Kosovu. U Štedimu ima najviše onih koji pripadaju rodu i fisu Kiljmen. Svakako je u ovom slučaju fis bio odlučujući faktor. Mnogi su iz ovog sela poznati kao Kiljmeni. U Štedimu ima oko 56 kuća Kiljmen. Kažu da su njihovi stari doseljeni pre stotinak godina iz Rugove. Od kada su se doselili u ovo selo nisu se iz njega raseljavali. Pored njih u Štedimu ima i 6 kuća muhadžira.

To su:

-Grabanic, doseljeni iz sela Mehane, a pripadaju fisu Krasnići.

U Štedimu se mahalskoj podeli ne pridaje tolika važnost, kao u nekim drugim selima koja su izdeljena na mahale. Svakako je na to uticalo vreme naseljavanja njegovog stanovništva, a možda ima i drugih razloga,

U Štedimu ima i nekoliko srpskih kuća čiji su se stanovnici doselili posle prvog svetskog rata.

-Vuletići su se doselili oko 1923. Iz Stublja, i ima ih tri kuće.

-Biočani su iz Kutlova doseljeni takođe oko 1923, ima ih pet kuća. Srbi su se u Stedim noselili na kupljenu zemlju.

Crnogorci su se doselili iz okoline Podgorice, to su:

-Miloševići. Došli su oko 1923. godine i ima ih četiri kuće.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.