Порекло презимена, село Пендуха (Подујево)

25. априла 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Пендуха, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Село Пендуху чине два мала села: Доња и Горња Пендуха. Доња Пендуха је село на десној страни Лаба и њу чини само 9 кућа. Лежи на алувијалној равни у близини саме реке, тако да се стиче утисак да је ово село изграђено на самој речној обали. Ово мало село се налази између главног пута и железничке пруге, али ни једна од ових комуникација не пролази кроз само село.

Горња Пендуха је већа од Доње. Она се налази на западном ободу, на висини од око 700 м надморске висине. Док Доња Пендуха припада групи села која леже у најнижем котлинском делу, дотле је Горња Пендуха једно од оних села која леже по вишим деловима котлинског обода.

Разлике између ова два села се, поред осталог, виде и у томе што у Доњој Пендухи има и Срба и Албанаца, док становнике Горње Пендухе чине само Албанци.

Порекло становништва.

У Доњој Пендухи има три куће:

-Шаља. Њихови стари су досељени из Шаље. Према обавештењима са терена, изгледа да се из Шаље населило више становника по многим селима у Малом Kосову. Познато је да се пре стотинак година из Шаље у Доњу Пендуху населио неки Ариф Шаља, а сада има три куће. Било их је до скоро пет, па су две породице одсељене у Приштину, због запослења. Становници ових кућа припадају фису Шаља.

-Хоџовићи су мухаџири, досељени из села Шушњака код Преполца. Досељена је само једна породица, а сада их има две. Становници припадају фису Гаши.

Поред поменутих пет албанских кућа, у Доњој Пендухи има и четири српске. То су:

-Петровићи, досељени око 1921. године, из села Мајдева.

-Поповићи су из Чучала, досељени око 1922. године. Из Мајдева су:

-Цветићи. Они су се доселили око 1922. године, а сада их има две куће.

У Горњој Пендухи живе само Албанци. Село је такође мало, али је издељено на још мање махале. У овом се селу налази једна група становника досељених из села Племетине на Kосову. Ни у једном селу, које смо до сада помињали, нисмо наишли на становнике овог косовског села, осим у Пендухи. Значи да је у једном моменту дошло до пресељавања само неколико породица и то из Племетине, која се налази у близини Обилића, у Пендуху. Разлози овог пресељавања нам нису познати. Сматра се да су се преци данашњих становника у Пендуху из Племетине доселили одавно.

Горња Пендуха је подељена и на махале. Оне су добиле имена према родовима становника који по махалама живе.

Фета махала је једна од највећих у селу. У њој има око 25 кућа. Преци ових становника су досељени из Племетине, а сви припадају фису Берише.

Ждрела махала је мала и у њој има само четири куће. Ти становници воде порекло од оних досељених из Племетине, а такође припадају истом фису.

Паћарадска махала је насељена мухаџирима. У њој има пет кућа, становници су досељени из села Паћараде, када и сви остали мухџири. Становници ове махале припадају фису Саћ.

Дединска махала је такође насељена мухаџирима, досељеним из села Дединац, а иначе је једна од најмањих у селу (има само три куће). Становници ове махале припадају фису Шаља. У овом селу има још једна кућа Тоши, али нисмо сазнали одакле су њени становници досељени и коме фису припадају.

ИЗВОР: Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.