Poreklo prezimena, selo Penduha (Podujevo)

25. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Penduha, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo Penduhu čine dva mala sela: Donja i Gornja Penduha. Donja Penduha je selo na desnoj strani Laba i nju čini samo 9 kuća. Leži na aluvijalnoj ravni u blizini same reke, tako da se stiče utisak da je ovo selo izgrađeno na samoj rečnoj obali. Ovo malo selo se nalazi između glavnog puta i železničke pruge, ali ni jedna od ovih komunikacija ne prolazi kroz samo selo.

Gornja Penduha je veća od Donje. Ona se nalazi na zapadnom obodu, na visini od oko 700 m nadmorske visine. Dok Donja Penduha pripada grupi sela koja leže u najnižem kotlinskom delu, dotle je Gornja Penduha jedno od onih sela koja leže po višim delovima kotlinskog oboda.

Razlike između ova dva sela se, pored ostalog, vide i u tome što u Donjoj Penduhi ima i Srba i Albanaca, dok stanovnike Gornje Penduhe čine samo Albanci.

Poreklo stanovništva.

U Donjoj Penduhi ima tri kuće:

-Šalja. Njihovi stari su doseljeni iz Šalje. Prema obaveštenjima sa terena, izgleda da se iz Šalje naselilo više stanovnika po mnogim selima u Malom Kosovu. Poznato je da se pre stotinak godina iz Šalje u Donju Penduhu naselio neki Arif Šalja, a sada ima tri kuće. Bilo ih je do skoro pet, pa su dve porodice odseljene u Prištinu, zbog zaposlenja. Stanovnici ovih kuća pripadaju fisu Šalja.

-Hodžovići su muhadžiri, doseljeni iz sela Šušnjaka kod Prepolca. Doseljena je samo jedna porodica, a sada ih ima dve. Stanovnici pripadaju fisu Gaši.

Pored pomenutih pet albanskih kuća, u Donjoj Penduhi ima i četiri srpske. To su:

-Petrovići, doseljeni oko 1921. godine, iz sela Majdeva.

-Popovići su iz Čučala, doseljeni oko 1922. godine. Iz Majdeva su:

-Cvetići. Oni su se doselili oko 1922. godine, a sada ih ima dve kuće.

U Gornjoj Penduhi žive samo Albanci. Selo je takođe malo, ali je izdeljeno na još manje mahale. U ovom se selu nalazi jedna grupa stanovnika doseljenih iz sela Plemetine na Kosovu. Ni u jednom selu, koje smo do sada pominjali, nismo naišli na stanovnike ovog kosovskog sela, osim u Penduhi. Znači da je u jednom momentu došlo do preseljavanja samo nekoliko porodica i to iz Plemetine, koja se nalazi u blizini Obilića, u Penduhu. Razlozi ovog preseljavanja nam nisu poznati. Smatra se da su se preci današnjih stanovnika u Penduhu iz Plemetine doselili odavno.

Gornja Penduha je podeljena i na mahale. One su dobile imena prema rodovima stanovnika koji po mahalama žive.

Feta mahalaje jedna od najvećih u selu. U njoj ima oko 25 kuća. Preci ovih stanovnika su doseljeni iz Plemetine, a svi pripadaju fisu Beriše.

Ždrela mahala je mala i u njoj ima samo četiri kuće. Ti stanovnici vode poreklo od onih doseljenih iz Plemetine, a takođe pripadaju istom fisu.

Paćaradska mahalaje naseljena muhadžirima. U njoj ima pet kuća, stanovnici su doseljeni iz sela Paćarade, kada i svi ostali muhdžiri. Stanovnici ove mahale pripadaju fisu Sać.

Dedinska mahala je takođe naseljena muhadžirima, doseljenim iz sela Dedinac, a inače je jedna od najmanjih u selu (ima samo tri kuće). Stanovnici ove mahale pripadaju fisu Šalja. U ovom selu ima još jedna kuća Toši, ali nismo saznali odakle su njeni stanovnici doseljeni i kome fisu pripadaju.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.