Poreklo prezimena, selo Obrandža (Podujevo)

25. april 2020.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Obrandža, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Obrandža se nalazi zapadno od Podujeva, a od njega je udaljena oko jedan kilometar. Selo Obrandža pripada grupi većih sela u Malom Kosovu. Kuće ovog sela su sagrađene kako po aluvijalnoj ravni Bradaške reke, tako i po terasi, koja je baš kod Obrandže dobro očuvana. Tu se u Bradašku reku uliva jedna rečica koja teče sa zapada, pa je u dolini te kratke rečice smeštena jedna mahala ovog sela.

Komunikacije.

Iako se nalazi u neposrednoj blizini Podujeva, Obrandža se ničim ne razlikuje od ostalih sela u Malom Kosovu. U odnosu na glavne puteve, koji se u Podujevu ukrštaju, Obrandža ima periferni položaj.

Naseljavanje.

Albanci su se u ovo selo odavno naselili. Smatra se da su preci današnjih stanovnika doseljeni kada i ostali najstariji naseljenici po susednim selima. To su bili Albanci koji su se sa zapada doseljavali u ovaj, u to vreme retko naseljen kraj. Današnji stanovnici znaju samo da su im stari pričali da je u ataru Obrandže, kada su se oni naseljavali, bilo dosta šume. Površine pod šumama su zatekli i muhadžiri, kada su se naseljavali.

Tip sela.

Obrandža je podeljena u tri veće mahale, mada su kuće i pod tim mahalama mestimično toliko razbijene da se stiče utisak kao da je Obrandža selo razbijenog tipa. U njoj žive Albanci — stariji naseljenici, muhadžiri, Srbi i Crnogorci.

Mahale i poreklo stanovništva.

Hodžović mahala je jedna od najvećih u selu. U njoj ima 56 kuća, čije stanovništvo ne pripada sve istom rodu i fisu. Najveći broj stanovnika u ovoj mahali vodi porekla od starijih naseljenika u ovom selu, iako o poreklu svojih predaka skoro ništa ne znaju. U ovoj mahali ima više radova, od kojih je najmasovniji rod:

-Hodžovića. Njih ima 33 kuće, a svi su iz fisa Krasnići. Iz istog su fisa dve kuće:

-Đorč, četiri kuće:

-Kapoli, šest:

-Dervišoli, tri kuće:

– Demiri,

-Ćosovića dve kuće i:

-Seta dve kuće. Ovoj mahali pripadaju i muhadžiri. To su:

-Oraci, doseljeni kada i svi muhadžiri iz sela Oraca, koje se sad zove Ravni Šort. Njih ima dve kuće i pripadaju fisu Krasnići. Iz istog fisasu i:

-Rači, doseljeni iz Reče.

U ovoj mahali ima i jedna crnogorska kuća. To su:

-Sekulovići, koji su se doselili oko 1914. godine, iz Merdara. Oni su doseljeni iz Pipera, a u Merdare su se doselili kad i ostali iz njihovog kraja.

Durić mahala je dobila ime po najvećem rodu u njoj. To su:

-Durići. Oni su u Obrandžu došli pre stotinak godina. Naselili su se, verovatno, iz Bosne, a nismo ustanovili iz kog mesta. Nisu se seljakali po Malom Kosovu, već oduvek žive u ovom selu. Njih ima 17 kuća i po obaveštenju meštana pripadaju fisu Kastrati. Ovoj mahali pripada i tri kuće:

-Azemovića, koji vode poreklo od najstarijih stanovnika u ovoj mahali. Njihovi su se stari doselili iz okoline Skadra, ali se ne zna ništa o tome kada je to preseljavanje obavljeno. Azemovića ima tri kuće i pripadaju fisu Kastrati. Iz istog fisa u ovoj mahali ima još jedna kuća:

-Hodžovića, tri kuće:

-Rekoli i jedna:

-Dervišeli. U ovoj mahali ima još dve albanske kuće, čiji su se stanovnici u Obrandžu doselili posle 1962. godine, iz sela Brece, u Gornjem Labu.

U ovoj mahali ima više Srba i Crnogoraca nego u prethodnoj.

-Lekići su Crnogorci, a doselili su se u Obrandžu iz sela Degrmena, koje je Malom Kosovu dalo dosta Crnogoraca posle balkanskih ratova.

-Milićevići su se doselili iz Ćelije, 1922. godine. Ima ih 6 kuća.

-Dačkovića je pet kuća doseljeno iz Žilinaca,

-Stevovića dve, takođe iz Žilinaca. Pet kuća:

-Milovanovića vodi poreklo iz Stroinca, a doseljeni su 1926. godine.

-Zdravkovići su poreklom iz Žilinaca, doseljeni su 1922. i ima ih jedna kuća, a:

-Despotovići su iz Male Plane, doseljeni 1930. godine.

Reka mahala je najmanja u Obrandži. U njoj, kao i u predhodne dve, ima i Albanaca i Srba. Među Albancima ima starijih naseljenika i muhadžira. Kao najstariji, odnosno među najstarije stanovnike u ovoj mahali, smatraju se:

-Hodžovići. Njih ima tri kuće, doseljeni su iz okoline Skadra i pripadaju fisu Kastrati.

-Demoli su se takođe doselili iz okoline Skadra, ali se za njih ne zna kad su došli u Obrandžu. Ima ih 13 kuća i pripadaju starijoj grupi stanovnika u ovom selu i mahali. I oni pripadaju fisu Kastrati. Istovremeno su doseljeni i:

-Ćosovići. Njih smo već pominjali i u Hodžović mahali. Kao što vidimo, nekoliko rodova se pominje u svim mahalama i svi oni pripadaju istom fisu. Zato smo slobodni da zaključimo da su svi oni možda istovremeno preseljeni iz okoline Skadra, jer je i inače poznato da taj deo albanske teritorije pripada fisu Kastrati. Ćosovića ima tri kuće, i oni su iz fisa Kastrati. Ostali Albanci u ovoj mahali su muhadžiri. To su:

-Pljakoli, doseljeni iz sela Pljake, a pripadaju fisu Krasnići.

-Kastrati su iz sela Kastrata. Iz ovog sela smo imali muhadžira i po drugim selima, koja smo ranije pominjali. Većina ih pripada istoimenom tisu. Iz Tulara su se doselili:

-Tulari. Njih ima šest kuća i pripadaju fisu Krasnići.

U ovoj mahali ima više Srba i Crnogoraca.

-Bogdanovići su doseljeni iz sela Merovca, 1920. godine.

-Miletići su iz Zareva, doseljeni 1921. Dve kuće:

-Vučićevića vode poreklo iz sela Trbunje, odakle su im se stari doselili 1914. godone.

-Nikolići su iz Tulara doseljeni 1914. godine.

-Radulovića ima tri kuće i oni su doselili 1929. godine iz Zagrađa,

-Dorovići su iz Male Kosanice doseljeni 1929. godine.

-Radojevići su Crnogorci, a u Obrandžu su doseljeni iz Merdara, 1930. godine. U Merdare su se doselili iz Crne Gore. U dolini Morače se nalazi selo Duga u kome su oni živeli pre dolaska u Merdare.

U Obrandži, kako kažu žitelji ovog sela, nema velikih porodičnih zadruga, jer oni ne smatraju velikom porodičnom zadrugom onu u kojoj živi 20 članova. Kažu da oni nikada nisu obrađivali begovsku zemlju, jer su je sami razoravali, pošto su se njihovi stari naseljavali na šumu i trnjake.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. M. Tomić

    Pogrešno napisano za Sekuloviće,ispravno je Sekulić to je porodica moje babe sa majčine strane…
    Nakom proterivanja u ratu 1999. vratili su se u Merdare.