Poreklo prezimena, selo Lug (Podujevo)

19. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Lug, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Lug se nalazi u južnom delu Malog Kosova. To je jedno od sela koje leži u najnižem delu kotline. Lab se tu račva u nekoliko manjih i starih korita, pa je i relativno podvodan teren. Pre naseljavanja današnjih stanovnika, biljni pokrivač je skoro tokom cele godine bio bujan zbog stalnog prisustva vode, pa su stanovnici ovo selo zbog toga i prozvali pomenutim imenom. Bilo je, kako oni kažu, dosta trave, šiblja i mladih vrba, »a gde god je tako mi to mesto nazivamo lugom«. Lug se nalazi istočno od Laba. Pripada grupi sela srednje veličine, a po načinu formiranja se znatno razlikuje od susednih sela.

Postanak sela.

Lug je podeljen na nekoliko mahala, a te su mahale formirane onim redom kojim su se stanovnici u ovo selo doseljavali. Razlike u formiranju ovog sela, i drugih susednih sela, se ogledaju u tome što u Lugu ima dosta stanovnika koji su se tu doselili iz susednih sela, ili iz najbližih kotlina. Izuzimajući pojedinačne slučajeve, do sada nismo imali prilike da naiđemo na ovakvu pojavu: da su se stanovnici iz najbliže okoline skupljali na jedno mesto i znatno proširili već postojeće malo naselje.

U Lugu žive Albanci — stariji naseljenici i druga grupa Albanaca koja se okupila iz raznih sela po Malom Kosovu i iz susednih kotlina. Nema muhadžira koji su se direktno iz Toplice naselili u Lug. Pored Albanaca u Lugu ima i nekoliko srpskih kuća.

Mahale u selu i poreklo stanovništva.

Čunok mahalaje jedna od najstarijih u Lugu. U njoj žive Albanci koji su se ovde davno naselili, pa zbog toga ništa ne znaju o svom poreklu. Imali smo prilike da čujemo, u razgovoru sa starijim ljudima iz drugih sela, da je u Lugu odavno naseljeno nekoliko porodica. Za njih je važno reći i to da se nisu seljakali po kotlini, već su se tu naselili i nigde se nisu odatle pomerali. U ovoj mahali ima 8 kuća i svi su iz fisa Beriše.

Iz okolnih sela su se stanovnici u Lug naseljavali pod različitim uslovima. Neki su dolazili na kupljenu zemlju, ali je takvih malo, dok je više onih koji su se naselili na utrini. Naročito su se doseljavali oni siromašniji seljaci koji su živeli na begovoj zemlji.

Konjuševac mahalaje naseljena stanovnicima koji su se iz Konjuševca preselili u Lug pre nešto oko 100 godina. Oni su u Konjuševcu obrađivali begovsku zemlju, a čim im se ukazala prilika napustili su je i zato su i morali da se presele. Doselili su se na kupljenu zemlju, ali pošto je nje bilo malo, odmah su krčili »lug«. Smatra se da se tada preselilo samo četiri porodice. Sada u ovoj mahali ima oko 22 kuće, a svi stanovnici su iz fisa Beriše.

Sudeći po tome da su i pre doseljavanja u Lug živeli u selima Malog Kosova, ova grupa stanovnika vodi svakako poreklo od onih Albanaca starijih naseljenika.

Žitinjska mahalanosi ime po selu iz koga su se preci njenih današnjih stanovnika doselili. Žitinja se nalazi u slivu Murgulske reke, a to je jedan od izvorišnih krakova Laba. Preselili su se, izgleda, kada i oni iz Konjuševca. Od doseljene tri porodice, sada u ovoj mahali ima 16 kuća, a stanovnici pripadaju fisu Šalja. Smatra se da su se ovamo preselili jer je taj kraj brdovit, a u Lugu je bilo više zemlje koja se mogla obrađivati.

Curi mahala je jedna od manjih. U njoj ima pet kuća. Preci današnjih stanovnika su prvo živeli u okolini Dakovice. Zatim su se preselili u kosovsku Breznicu, a otuda su se doselili u Lug, i to dosta davno. U vreme preseljavanja je bila jedna kuća, dok ih sada ima pet, a svi su iz fisa Krasnići.

Globoder mahala je naseljena stanovnicima iz kosovske Globoderice. U početku je bilo dve kuće, a i sada ih ima dve i pripadaju fisu Krasnići.

Bulić mahala. Ovu su mahalu osnovali stanovnici doseljeni iz Belog Polja, u Metohiji. U vreme doseljavanja je bilo dve kuće, a sada ih ima 16. Stanovnici ove mahale pripadaju fisu Beriše.

Zekolj mahala je naseljena stanovnicima iz okoline Prištine. Tada je bila jedna kuća, a sada ima četiri. Stanovnici i ove mahale su iz fisa Beriše.

Mavrići mahala je dobila ime po jednom „domazetu“ koji se iz sela Mavrića preselio u Lug. U toj mahali ima tri kuće i pripadaju fisu Sora.

Sokolj mahala je manja i u njoj ima četiri kuće. Iz Godišnjaka se preselila samo jedna porodica. Sva ova doseljavanja u Lug bila su vezana za jedan kraći period, tako da se može smatrati da su svi došljaci naseljeni približno u istom periodu. Stanovnici i ove mahale pripadaju fisu Beriše.

Pored Albanaca, kao što smo rekli, u Lugu ima i nekoliko srpskih kuća. To su sve naseljenici koji su se ovamo doselili posle prvog svetskog rata.

-Vuksanovići su doseljeni oko 1925. godine, iz Donje Konjuše.

-Sekulića ima dve kuće, a doseljeni su iz Blaca, takođe oko 1925. godine.

-Milićevići su se u Lug skoro doselili iz Kisele Banje, a njihovi stari su se tamo doselili iz Subotice aleksandrovačke, 1923. god.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.