Порекло презимена, село Ладовац (Подујево)

16. април 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Ладовац, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Ладовац је село из источног дела Малог Kосова. Посматрано правцем север – југ, оно се налази у средишњем делу котлине. Постоје два Ладовца, Доњи и Горњи. Међутим, административно су они спојени у једно насеље, па ћемо га и ми тако посматрати, јер би нам, у случају раздвајања, било врло тешко упоредити статистичке и теренске податке, приликом обраде других проблема везаних за насеља.

Река Дубница је створила једну раван која је нарочито широка источно од реке. Њена ширина местимично прелази један километар, али у тој самој равни нема насеља.

Тип села.

Доњи Ладовац лежи на додиру источног обода и те равни поред реке. Доњи Ладовац више подсећа на разбијено насеље, док је:

-Горњи Ладовац нешто збијенији. Према њему води један пут, а тај део насеља се налази на равни која би могла бити остатак неке језерске терасе.

Ладовац се дели на Доњи и Горњи. То су два мала насеља спојена у једну целину, а територијално су једно од другог прилично удаљена. Доњи Ладовац лежи источно од пута који из Подујева, преко Сајковца, води у долину Батлаве. Горњи Ладовац је издвојен и налази се на знатно вишем терену, примакнут највишим деловима источног обода. Тако ова два насеља, једно са виших, а друго са нижих делова источног обода, чине једно вече село.

Порекло становништва.

У Ладовцу живе Срби и Албанци. Албанци су већином мухаџири, а Срби су се доселили после првог светског рата. Према томе, најстарији данашњи становници овог села су мухаџири.

-Мачастени су се доселили из Мачје Стене, а сада их је пет куча.

-Богојевци су из истоименог села у близини села Власа, које смо већ помињали. То су села из слива Пусте Реке. Мухаџири који су се из њих доселили представљају миграцију која је из најисточнијих делова насељавала Мало Kосово. Богојевци су у Ладовцу представљени са три куће.

-Софтоли су се доселили из села Kрчмара. Њих има пет кућа.

-Меоноли. Шесткућа Меонолија води порекло од мухаџира досељених из села Механе, а припадају фису Kелменд.

-Секирачи су из села Секираче, а сада их је две куће.

Мухаџири су и две куће:

-Абдулаха, четири куће

-Рамона, четири куће;

-Бетићи,  две куће;

-Рамадани три куће;

-Муртези једна кућа;

-Алили четири куће;

-Зејнулахи три куће;

-Kрчмари 8 кућа, досељени из Kрчмара, фис Kиљмен.

Срби су се доселили после мухаџира. Они припадају групи младих становника у овом селу.

-Миљковићи су се доселили око 1924. године, из села Трбуња. Они су досељени на добијену и купљену земљу. Такви случајеви нису ретка појава. Нема неке изразите законитости. Било је оних који су прво добили, а затим купили земљу, међутим, има и обрнутих случајева; да су се досељеници настанили на купљену земљу, па су тек после и добили по који хектар неразораног земљишта.

Из Трбуња су и:

-Гајићи. Њих има четири куће, а населили су се под истим условима, што се земље тиче. Они су, такође, досељени око 1924. године.

-Јовићи су досељени око 1926. из села Обраџа, које се налази у сливу Пусте Реке.

-Бошковићи су (из Трпезе) досељени око 1939. године.

-Илићи су из Бруса досељени око 1924. године.

-Петковићи, две куће, воде порекло из околине Kрушевца, а досељени су 1926.

-Јочићи су из Kупаца досељени 1924. године.

ИЗВОР: Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.