Poreklo prezimena, selo Ladovac (Podujevo)

16. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ladovac, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Ladovac je selo iz istočnog dela Malog Kosova. Posmatrano pravcem sever – jug, ono se nalazi u središnjem delu kotline. Postoje dva Ladovca, Donji i Gornji. Međutim, administrativno su oni spojeni u jedno naselje, pa ćemo ga i mi tako posmatrati, jer bi nam, u slučaju razdvajanja, bilo vrlo teško uporediti statističke i terenske podatke, prilikom obrade drugih problema vezanih za naselja.

Reka Dubnica je stvorila jednu ravan koja je naročito široka istočno od reke. Njena širina mestimično prelazi jedan kilometar, ali u toj samoj ravni nema naselja.

Tip sela.

Donji Ladovacleži na dodiru istočnog oboda i te ravni pored reke. Donji Ladovac više podseća na razbijeno naselje, dok je:

-Gornji Ladovac nešto zbijeniji. Prema njemu vodi jedan put, a taj deo naselja se nalazi na ravni koja bi mogla biti ostatak neke jezerske terase.

Ladovac se deli na Donji i Gornji. To su dva mala naselja spojena u jednu celinu, a teritorijalno su jedno od drugog prilično udaljena. Donji Ladovac leži istočno od puta koji iz Podujeva, preko Sajkovca, vodi u dolinu Batlave. Gornji Ladovac je izdvojen i nalazi se na znatno višem terenu, primaknut najvišim delovima istočnog oboda. Tako ova dva naselja, jedno sa viših, a drugo sa nižih delova istočnog oboda, čine jedno veče selo.

Poreklo stanovništva.

U Ladovcu žive Srbi i Albanci. Albanci su većinom muhadžiri, a Srbi su se doselili posle prvog svetskog rata. Prema tome, najstariji današnji stanovnici ovog sela su muhadžiri.

-Mačasteni su se doselili iz Mačje Stene, a sada ih je pet kuča.

-Bogojevci su iz istoimenog sela u blizini sela Vlasa, koje smo već pominjali. To su sela iz sliva Puste Reke. Muhadžiri koji su se iz njih doselili predstavljaju migraciju koja je iz najistočnijih delova naseljavala Malo Kosovo. Bogojevci su u Ladovcu predstavljeni sa tri kuće.

-Softoli su se doselili iz sela Krčmara. Njih ima pet kuća.

-Meonoli. Šestkuća Meonolija vodi poreklo od muhadžira doseljenih iz sela Mehane, a pripadaju fisu Kelmend.

-Sekirači su iz sela Sekirače, a sada ih je dve kuće.

Muhadžiri su i dve kuće:

-Abdulaha, četiri kuće

-Ramona, četiri kuće;

-Betići,  dve kuće;

-Ramadani tri kuće;

-Murtezi jedna kuća;

-Alili četiri kuće;

-Zejnulahi tri kuće;

-Krčmari 8 kuća, doseljeni iz Krčmara, fis Kiljmen.

Srbi su se doselili posle muhadžira. Oni pripadaju grupi mladih stanovnika u ovom selu.

-Miljkovići su se doselili oko 1924. godine, iz sela Trbunja. Oni su doseljeni na dobijenu i kupljenu zemlju. Takvi slučajevi nisu retka pojava. Nema neke izrazite zakonitosti. Bilo je onih koji su prvo dobili, a zatim kupili zemlju, međutim, ima i obrnutih slučajeva; da su se doseljenici nastanili na kupljenu zemlju, pa su tek posle i dobili po koji hektar nerazoranog zemljišta.

Iz Trbunja su i:

-Gajići. Njih ima četiri kuće, a naselili su se pod istim uslovima, što se zemlje tiče. Oni su, takođe, doseljeni oko 1924. godine.

-Jovići su doseljeni oko 1926. iz sela Obradža, koje se nalazi u slivu Puste Reke.

-Boškovići su (iz Trpeze) doseljeni oko 1939. godine.

-Ilići su iz Brusa doseljeni oko 1924. godine.

-Petkovići, dve kuće, vode poreklo iz okoline Kruševca, a doseljeni su 1926.

-Jočići su iz Kupaca doseljeni 1924. godine.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.