Poreklo prezimena, selo Konjuševac (Podujevo)

15. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Konjuševac, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Konjuševac je jedno od manjih sela. Nalazi se na zapadnoj strani kotline. Leži na jednoj od terasa koje čine niži deo zapadnog kotlinskog oboda.

Tip sela.

Konjuševac je podeljen na nekoliko mahala. Međutim, te su mahale uglavnom raspoređene u dva veća dela naselja. Veći deo sela leži na nešto višem terenu i u njemu dominira albansko stanovništvo. Blizu druma je drugi deo sela u kome ima i srpskih kuća.

Mahale u selu i poreklo stanovništva.

Jusenović mahalaje naseljena albanskim — starijim naseljenicima u Malom Kosovu. Oni ne pamte kada su se njihovi stari ovde doselili, niti im je poznat bilo kakav detalj u vezi sa tim naseljavanjem. U ovoj mahali ima pet kuća, a svi stanovnici pripadaju fisu Beriše.

Dedović mahala je naseljena takođe Albancima, doseljenim, po svoj prilici, kada i oni iz Jusenović mahale. Ni u ovoj mahali današnji stanovnici ne znaju kada su se njihovi stari doselili, ni odakle. Zna se samo to, za sve te starije albanske naseljenike, da su doseljeni sa zapada, iz Albanije, ali da li su došli direktno iz Albanije, ili su živeli na nekom drugom mestu pre dolaska ovamo, za sada ostaje nepoznato. U ovoj mahali ima 7 kuća. Svi stanovnici su iz fisa Beriše.

Ćorović mahala je predstavljena samo sa jednom kućom. To je zaista redi slučaj, ali i to su najčešće pojave tamo gde je kuća znatno prostorno izdvojena od ostalih, pogotovu ako se i stanovnici po poreklu razlikuju. I ovi stanovnici su iz fisa Beriše. Oni pripadaju grupi starijih albanskih doseljenika.

Feratović mahala je, takođe, po broju kuća jedna od manjih. U njoj ima samo tri kuće. To su Albanci, poreklom isti kao i ostali po pomenutim mahalama. I ovi pripadaju fisu Beriše.

Fazlijovtć mahala ima samo tri kuće. To su opet Albanci, odavno doseljeni, pripadnici fisa Beriše.

Pored ovih Albanaca, koji su se u Konjuševac odavno doselili, tako da današnji stanovnici o tim događajima slabo šta znaju da kažu, ima i onih koji pripadaju mladoj migrciji, koju su sačinjavali muhadžiri.

U Konjuševcu ima i nekoliko muhadžirskih mahala. .

Ljušoku mahalaje jedna od manjih, a takvih, kao što vidimo, u ovome selu ima više. U njoj ima tri kuće i to su muhadžiri doseljeni iz sela Ljuše. Kažu da su se u Konjuševac doselili otprilike pre 100 godina. I ovi muhadžiri su iz fisa Beriše.

Visokćani mahala je naseljena takođe muhadžirima, doseljenim iz sela Visoke. Doselili su se kada i ostali muhadžiri. Ima ih četiri kuće i pripadaju fisu Krasnići.

Bajgorci mahalaje po poreklu stanovništva najmlađa među albanskim mahalama. Njeni su se stanovnici iz Bajgore, kod Kosovske Mitrovice, doseljeni verovatno nešto posle muhadžira. Njih ima pet kuća i pripadaju fisu Šalje.

U Konjuševcu ima i Srba. To su naseljenici koji su se doselili posle prvog svetskog rata.

-Jovanovići su se doselili iz sela Štitara (1930. godine), u Aleksandrovačkoj Župi.

-Jelići su takođe iz toga kraja. Doseljeni su iz sela Jablanice, 1924. godine, a ima ih pet kuća.

-Jovići su iz Vitanovca. Doselili su se 1924. godine, takođe iz Župe.

-Simovići su iz sela Đake. Doselili su se 1930.

-Markovići su iz Lazarevca topličkog. Njih ima dve kuće, a doselili su se 1925. godine.

-Pavlovići su iz Majdeva, doseljeni oko 1930. godine.

-Vukadinovići. Iz istog kraja su i Vukadinovići, doseljeni iz sela Strojinca, oko 1915. godine.

Postoji i jedna mahala u kojoj žive Srbi i Albanci zajedno.

Kalibadžija mahala je jedna od većih, u odnosu na one koje smo do sada pominjali. U njoj su Albanci uglavnom muhadžiri. To su:

-Dokalije, doseljeni iz sela Dake. Oni su iz fisa Krasnići. Zatim:

-Mamutovići, doseljeni iz Donjeg Ljupča, Kažu da su se doselili pre 100 godina. Oni pripadaju fisu Beriše, a ima ih tri kuće. Tu su i:

-Arsići, doseljeni iz Kondželja, oko 1925. godine. Njih ima četiri kuće.

-Blažići. Iz Prikodina su Blažići, doseljeni oko 1924. godine. Doseljeni su još:

-Matovići, iz Majdeva, 1931. godine.

-Micići iz Jablanice 1925, godine

-Sekulići iz Lazarevca 1925. godine i:

-Čambulovići 1925. godine iz Krivaje.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.