Порекло презимена, село Доња Лапаштица (Подујево)

9. априла 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Доња Лапаштица, општина Подујево – Косовски округ. Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“ а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај  села.

Доња Лапаштица се, исто као и Горња, налази у долини истоимене реке. Она је по броју становника знатно мања од Горње Лапаштице. Доња Лапаштица више припада групи села која леже у равни котлине. Међутим, она се не налази у оном отвореном и најширем котлинском делу, већ је од њега одвојена терасом у коју је река усекла своју долину, а самим тим створила услове за формирање насеља.

Источно, у близини Доње Лапаштице, пролази главни котлински пут, али је ово село ипак по страни у односу на ову главну комуникацију, јер га она пресечена тераса од њега дели.

И у овом селу живе Албанци и Срби. Албанаца је знатно више од Срба. Поред њих, у Доњој Лапаштици има и Цигана који мало времена проводе у самом селу, али административно њему припадају.

Махале у селу и порекло становништва.

Доња Лапаштица је издељена на махале, као и суседна села.

-Потере. Потера махала носи име по презимену њених становника. Сви се презивају Потере и има их 14 кућа. О времену досељавања у ово село данашњи становници ништа не знају. Kажу само то да су се њихови стари у ово село одавно доселили, али се не зна када и одакле. То су, уосталом, уобичајени одговри за већину Албанаца, овде досељених, пре мухаџира. У овој махали нема Срба, а сви Албанци припадају фису Гаши.

-Батоте. Батота махала. У овој махали живе Албанци, Срби и Цигани. Албанских кућа има 17. Сви се они презивају Батоте. Припадају групи старијих албанских насељеника у Малом Kосову, па према томе нису обавештени о томе одакле су им преци насељени и када. Сви припадају фису Гаши.

У овој махали има само неколико српских кућа. То су:

-Чукурановићи, досељени из Лепенца код Бруса, око 1925. године, на купљену земљу. Њих има две куће.

-Саловићи су из Точана. Они су се доселили 1924. године.

-Kрцићи су из села Доброљубца, код Александровца. Има их три куће. Доселили су се 1924. на купљену земљу.

-Благојевићи. Две куће Благојевића су из села Kупца.

Овој махали припада и 11 циганских кућа. Цигани мало времена проводе у самом селу, јер се не баве земљорадњом, већ је скоро сва њихова делатност оријентисана на Подујево.

-Мурати. Мурати махала је насељена Албанцима. То су они Албанци који су у Мало Kосово досељени пре мухаџира. О свом пореклу ништа сигурно не знају. Према причањима старијих становника, они одавно живе у овом селу, а има их 12 кућа. Сви се презивају Мурати, а припадају фису Гаши.

Сафари махала је такође чисто албанска. У њој има 13 кућа. Све су то Албанци — старији досељеници. За разлику од осталих махала, у овој има неколико презимена. Цела махала је насељена Албанцима из фиса Гаши, а Срба нема.

-Камероли. Kамероли махала. И у овој махали живе само Албанци. Досељени су када и сви остали у овом селу, односно претпостављају да су им се стари заједно доселили. У овој махали има 16 кућа и сви становници имају исто презиме — Kамероли. Становници ове махале су из фиса Гаши.

Интересовали смо се да ли у Доњој и Горњој Лапаштици има великих породичних задруга. У оба поменута села изгледа да има само четири-пет вечих породичних задруга, у којима има до 30 чланова.

Природна је појава да се из свих села понеко исељава, али ћемо сада поменути само један разлог који, поред осталих, утиче на расељавање становника. То је крвна освета. Забрињавајуће звучи овакав закључак, али како кажу становници Доње Лапаштице, Мурати Ајваза Мустафа се баш због крвне освете, пре неколико година, иселио и купио имање »чак у Лазарево у Kосово«.

ИЗВОР: Према књизи др Косовке Ристић „Мало Косово“, а према подацима прикупљаним у седмој деценији XX века – издање у Приштини 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.