Poreklo prezimena, selo Donja Lapaštica (Podujevo)

9. april 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donja Lapaštica, opština Podujevo – Kosovski okrug. Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“ a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Donja Lapaštica se, isto kao i Gornja, nalazi u dolini istoimene reke. Ona je po broju stanovnika znatno manja od Gornje Lapaštice. Donja Lapaštica više pripada grupi sela koja leže u ravni kotline. Međutim, ona se ne nalazi u onom otvorenom i najširem kotlinskom delu, već je od njega odvojena terasom u koju je reka usekla svoju dolinu, a samim tim stvorila uslove za formiranje naselja.

Istočno, u blizini Donje Lapaštice, prolazi glavni kotlinski put, ali je ovo selo ipak po strani u odnosu na ovu glavnu komunikaciju, jer ga ona presečena terasa od njega deli.

I u ovom selu žive Albanci i Srbi. Albanaca je znatno više od Srba. Pored njih, u Donjoj Lapaštici ima i Cigana koji malo vremena provode u samom selu, ali administrativno njemu pripadaju.

Mahale u selu i poreklo stanovništva.

Donja Lapaštica je izdeljena na mahale, kao i susedna sela.

-Potere.Potera mahala nosi ime po prezimenu njenih stanovnika. Svi se prezivaju Potere i ima ih 14 kuća. O vremenu doseljavanja u ovo selo današnji stanovnici ništa ne znaju. Kažu samo to da su se njihovi stari u ovo selo odavno doselili, ali se ne zna kada i odakle. To su, uostalom, uobičajeni odgovri za većinu Albanaca, ovde doseljenih, pre muhadžira. U ovoj mahali nema Srba, a svi Albanci pripadaju fisu Gaši.

-Batote. Batota mahala. U ovoj mahali žive Albanci, Srbi i Cigani. Albanskih kuća ima 17. Svi se oni prezivaju Batote. Pripadaju grupi starijih albanskih naseljenika u Malom Kosovu, pa prema tome nisu obavešteni o tome odakle su im preci naseljeni i kada. Svi pripadaju fisu Gaši.

U ovoj mahali ima samo nekoliko srpskih kuća. To su:

-Čukuranovići, doseljeni iz Lepenca kod Brusa, oko 1925. godine, na kupljenu zemlju. Njih ima dve kuće.

-Salovići su iz Točana. Oni su se doselili 1924. godine.

-Krcići su iz sela Dobroljubca, kod Aleksandrovca. Ima ih tri kuće. Doselili su se 1924. na kupljenu zemlju.

-Blagojevići. Dve kuće Blagojevića su iz sela Kupca.

Ovoj mahali pripada i 11 ciganskih kuća. Cigani malo vremena provode u samom selu, jer se ne bave zemljoradnjom, već je skoro sva njihova delatnost orijentisana na Podujevo.

-Murati. Murati mahala je naseljena Albancima. To su oni Albanci koji su u Malo Kosovo doseljeni pre muhadžira. O svom poreklu ništa sigurno ne znaju. Prema pričanjima starijih stanovnika, oni odavno žive u ovom selu, a ima ih 12 kuća. Svi se prezivaju Murati, a pripadaju fisu Gaši.

Safari mahala je takođe čisto albanska. U njoj ima 13 kuća. Sve su to Albanci — stariji doseljenici. Za razliku od ostalih mahala, u ovoj ima nekoliko prezimena. Cela mahala je naseljena Albancima iz fisa Gaši, a Srba nema.

-Kameroli. Kameroli mahala. I u ovoj mahali žive samo Albanci. Doseljeni su kada i svi ostali u ovom selu, odnosno pretpostavljaju da su im se stari zajedno doselili. U ovoj mahali ima 16 kuća i svi stanovnici imaju isto prezime — Kameroli. Stanovnici ove mahale su iz fisa Gaši.

Interesovali smo se da li u Donjoj i Gornjoj Lapaštici ima velikih porodičnih zadruga. U oba pomenuta sela izgleda da ima samo četiri-pet večih porodičnih zadruga, u kojima ima do 30 članova.

Prirodna je pojava da se iz svih sela poneko iseljava, ali ćemo sada pomenuti samo jedan razlog koji, pored ostalih, utiče na raseljavanje stanovnika. To je krvna osveta. Zabrinjavajuće zvuči ovakav zaključak, ali kako kažu stanovnici Donje Lapaštice, Murati Ajvaza Mustafa se baš zbog krvne osvete, pre nekoliko godina, iselio i kupio imanje »čak u Lazarevo u Kosovo«.

IZVOR: Prema knjizi dr Kosovke Ristić „Malo Kosovo“, a prema podacima prikupljanim u sedmoj deceniji XX veka – izdanje u Prištini 1971. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.