Poreklo prezimena, selo Pirkovac (Svrljig)

26. mart 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pirkovac, opština Svrljig – Nišavski okrug. Prema knjizi Gojka Milovanovića „Poreklo stanovništva moravskog Golaka“ I deo. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Pirkovac je smešten na desnoj obali Bele reke, neposredno na jezerskoj terasi, ali se dobar deo naselja penje uz nju ka brdu Rail. Od regionalnog puta Aleksinac — Svrljig udaljeno je oko 1 km. Ovaj put vodi za Labukovo i Radenkovac, odnosno Novo Selo i Jezero.

Tip sela.

Iako su kuće najvećim delom razređene, ipak je uglavnom grupisano naselje. Najveća zbijenost kuća je oko seoske česme i roda Vidojkovci.

Postanak i naziv sela.

Smatra se da je Pirkovac stariji od susedne Popšice koja je veća i značajnija kao središnje naselje. Smatra se da su ga osnovali doseljenici iz sela Kozja kod Bele Palanke, koji su umakli turskoj poteri dolinom Svrljiškog Timoka. Utočište su im pružili monasi u manastiru Sveti Arhanđel i omogućili da se nasele i obnove naselja u ovom kraju. Tako su prema predanju braća Pirko i Boža obnovili, Pirko nekadašnji Rašanac, koji će po njemu biti nazvan Pirkovac, a Boža Popšicu. Pirko je sa sinovima Milojem, Milenkom i Živadinom podigao zemunicu i otpočeo novi život. Uskoro je obeležio teritoriju budućeg sela (atar).

Starine u selu.

U prelepom ambijentu u podnožju brda Rail nalazi se manastir Sveti Arhanđel sa osnovnom školom internatskog tipa sagrađenom za vreme Obrenovića. Škola je radila sve do 1977. godine. Manastir je prema sačuvanim izvorima iz perioda Nemanjića. Legenda kaže da su osnivači manastira braća Vuja i Gruja iz okoline Gornjeg Milanovca koji su bili dugo odvojeni, ali vođeni neodoljivom željom da se sretnu. Sreli su se na ovom mestu i odredili za podizanje manastira. Ovu legendu zabeležio je austrijski istraživač Feliks Kanic 1864. godine, boraveći u njemu. Manastir je više puta stradao, a naročito u srpsko–turskim ratovima 1876/78. godine.

Zavetina u selu je Sveti Trifun.

Poreklo stanovništva.

U selu su ove familije:

-Vidojkovci, 5 kuća, doseljeni iz Kozje (Bela Palanka), slave Svetog Đorđa, kumuju im Milenkovci iz Davidovca.

-Ćuruvici, 5 kuća, doseljeni iz Davidovca (Svrljig), slave Svetog Nikolu, kumuju im Milenkovci iz Davidovca (Svrljig).

-Špijunci, 1 kuća, doseljeni iz Niševca (Svrljig), slave Svetog Jovana.

-Laškovci, 4 kuće, doseljeni iz Plužine (Svrljig), slave Svetog Nikolu.

-Nešići, 2 kuće, doseljeni iz Novog Sela (Moravski Golak), slave Svetog Đorđa, njihova familija u Novom Selu su Inđelici.

-Daravelci, 1 kuća, doseljeni iz Davidovca.

-Midžini, 1 kuća, doseljeni iz Popšice od Ćopinske familije, slave Svetog Đorđa.

-Minci, 3 kuće, doseljeni iz Davidovca (Svrljig), slave Svetog Đorđa.

-Mihajlovići, 1 kuća, doseljeni iz Galibabinca (Svrljig), slave Svete Vračeve Kozmu i Damjana.

IZVOR: Prema knjizi Gojka Milovanovića „Poreklo stanovništva moravskog Golaka“ I deo. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.