Poreklo prezimena, sela Vasiljevac, Degrmen, Merdare i Matarova (Kuršumlija)

8. mart 2020.

komentara: 2

Poreklo stanovništva, sela Vasiljevac, Degrmen, Merdare i Matarova, opština Kuršumlija – Toplički okrug. Prema knjizi Vujadina B. Rudića „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Toplica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Vasiljevac, Degrmen, Merdare i Matarovu naseljava stanovništvo doseljeno iz Crne Gore.

-Milačići su iz Kuča došli u Merdare 1889. godine. Poreklom cy od vojvode Drekala Kastriota (Skenderbega).

-Petrovići su takođe iz Kuča. Doselili su se u Merdare 1881. godine.

-Markovići su od Mihajlovića, a došli su 1891. godine.

-Stošići su od Miloševića, a doselili su se u Merdare iz Bratonožića 1891. godine.

-Pantovići su takođe iz Crne Gore.

U selo Matarova je 1889. godine doseljeno 47 domaćinstava iz Oputnih Rudina.

IZVOR: Prema knjizi Vujadina B. Rudića „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Toplica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnik Porekla Milodan

 

 

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Danijela

    Moje pireklo je iz sela Matarova prezime Lukic
    Zna li neko poreklo
    Hvala….

  2. Petar

    Crnogorske porodice su još i : Ilići iz Vasiljevca,Krstovići iz Vasiljevca u CG iz sela Kržanja Starokuči prezvali se Nikolići slava im je i tamo i amo Mitrovdan,Veljovići iz Merdara,Mićunović iz Merdara,Bašović iz Trpeza,Bjeletići iz Vasiljevca,Velimirovići i Kilibarde sa Bijelog kamena kod Prokuplja.Brate moj dobri kad si pisao o Crnogorcima i CG doseljeni u Toplicu trebao si obići svako selo i papir i olovku o piši o svakom prezimenu kad je kad došlo u to selo i td.A ne ovako ovo mu dodje kao telefonski uzimanje podataka na primer od Pere,Mike isl.Još na desetine Crnogorskih porodica znam po selima kojima se prezimena uopšte ne pominju.Priznaćeš nije u redu.Pod hitno dopunjeno izdanje ako je i to sad moguće dopuniti jer mnoga su sela prazna i poluprazna.Znam da biće teško ali vredi pokušati.