Порекло презимена, села Васиљевац, Дегрмен, Мердаре и Матарова (Куршумлија)

8. март 2020.

коментара: 2

Порекло становништва, селa Васиљевац, Дегрмен, Мердаре и Матарова, општина Куршумлија – Топлички округ. Према књизи Вујадина Б. Рудића „Становништво Топлице“ – издате у склопу књиге „Топлица и Добрич“ – едиција „Корени“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Васиљевац, Дегрмен, Мердаре и Матарову насељава становништво досељено из Црне Горе.

-Милачићи су из Куча дошли у Мердаре 1889. године. Пореклом cy од војводе Дрекала Кастриота (Скендербега).

-Петровићи су такође из Куча. Доселили су се у Мердаре 1881. године.

-Марковићи су од Михајловића, а дошли су 1891. године.

-Стошићи су од Милошевића, а доселили су се у Мердаре из Братоножића 1891. године.

-Пантовићи су такође из Црне Горе.

У село Матарова je 1889. године досељено 47 домаћинстава из Опутних Рудина.

ИЗВОР: Према књизи Вујадина Б. Рудића „Становништво Топлице“ – издате у склопу књиге „Топлица и Добрич“ – едиција „Корени“. Приредио сарадник Порекла Милодан

 

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Danijela

    Moje pireklo je iz sela Matarova prezime Lukic
    Zna li neko poreklo
    Hvala….

  2. Petar

    Crnogorske porodice su još i : Ilići iz Vasiljevca,Krstovići iz Vasiljevca u CG iz sela Kržanja Starokuči prezvali se Nikolići slava im je i tamo i amo Mitrovdan,Veljovići iz Merdara,Mićunović iz Merdara,Bašović iz Trpeza,Bjeletići iz Vasiljevca,Velimirovići i Kilibarde sa Bijelog kamena kod Prokuplja.Brate moj dobri kad si pisao o Crnogorcima i CG doseljeni u Toplicu trebao si obići svako selo i papir i olovku o piši o svakom prezimenu kad je kad došlo u to selo i td.A ne ovako ovo mu dodje kao telefonski uzimanje podataka na primer od Pere,Mike isl.Još na desetine Crnogorskih porodica znam po selima kojima se prezimena uopšte ne pominju.Priznaćeš nije u redu.Pod hitno dopunjeno izdanje ako je i to sad moguće dopuniti jer mnoga su sela prazna i poluprazna.Znam da biće teško ali vredi pokušati.