Порекло презимена, село Добротић (Прокупље)

25. јануара 2020.

коментара: 0

Порекло становништва, село Добротић, општина Прокупље – Топлички округ. Према књизи Вујадина Б. Рудића „Становништво Топлице“ – издате у склопу књиге „Топлиица и Добрич“ – едиција „Корени“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

У Добротићу живе:

-Церовићи,

-Радојевићи,

-Вуловићи,

-Бандуци,

-Ивезићи,

-Никачевићи,

-Миладиновићи,

-Чоловићи и:

-Милосављевићи.

Церовићи су досељени из Боана, црногорског племена Дробњака. Најпре су дошли у Меровац, код Прокупља. Према казивању Вукашина и Станимира Перовића, Милосав Церовић доселио се на имање Миликића (нема данас њихових потомака y Доброгићу) у Добротић 1900. године. Имао је четири сина (Живојина, Вукашина, Радомира и Милорада). Данас Церовића има у Новом Момчилову, Меровцу, Добротићу, Прокупљу, Крушевцу и Београду.

Радојевића нема тотално настањених у Добротићу, али је y њиховом власништву непокретна имовина. Они су стално настањени у Прокупљу.

Породице Вуловића, Бандука, Ивезића, Никачевића, Миладиновића и Чоловића називају се „Сјеничанима“, што указује да су пореклом из околине Сјенице, а вероватно даљим пореклом из Црне Горе. Међу њима има старих који говоре ијекавски, што такође указује на њихово порекло.

Породица Милосављевића је досељена из Водица код Прокупља.

ИЗВОР: Према књизи Вујадина Б. Рудића „Становништво Топлице“ – издате у склопу књиге „Топлиица и Добрич“ – едиција „Корени“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.