Poreklo prezimena, selo Dobrotić (Prokuplje)

25. januar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva, selo Dobrotić, opština Prokuplje – Toplički okrug. Prema knjizi Vujadina B. Rudića „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Topliica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

U Dobrotiću žive:

-Cerovići,

-Radojevići,

-Vulovići,

-Banduci,

-Ivezići,

-Nikačevići,

-Miladinovići,

-Čolovići i:

-Milosavljevići.

Cerovići su doseljeni iz Boana, crnogorskog plemena Drobnjaka. Najpre su došli u Merovac, kod Prokuplja. Prema kazivanju Vukašina i Stanimira Perovića, Milosav Cerović doselio se na imanje Milikića (nema danas njihovih potomaka y Dobrogiću) u Dobrotić 1900. godine. Imao je četiri sina (Živojina, Vukašina, Radomira i Milorada). Danas Cerovića ima u Novom Momčilovu, Merovcu, Dobrotiću, Prokuplju, Kruševcu i Beogradu.

Radojevića nema totalno nastanjenih u Dobrotiću, ali je y njihovom vlasništvu nepokretna imovina. Oni su stalno nastanjeni u Prokuplju.

Porodice Vulovića, Banduka, Ivezića, Nikačevića, Miladinovića i Čolovića nazivaju se „Sjeničanima“, što ukazuje da su poreklom iz okoline Sjenice, a verovatno daljim poreklom iz Crne Gore. Među njima ima starih koji govore ijekavski, što takođe ukazuje na njihovo poreklo.

Porodica Milosavljevića je doseljena iz Vodica kod Prokuplja.

IZVOR: Prema knjizi Vujadina B. Rudića „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Topliica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.