Poreklo prezimena, selo Rastovnica (Prokuplje)

19. januar 2020.

komentara: 16

Poreklo stanovništva, selo Rastovnica, opština Prokuplje – Toplički okrug. Prema knjizi Vujadina B. Rudić „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Topliica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Uvodna napomena.

Rastovnica je tipičan primer seoskog naselja u Toplici, koje je posle oslobođenja od Turaka, 1878. godine, naseljeno stanovništvom iz Crne Gore.

Poreklo stanovništva.

Prvi doseljenici iz Crne Gore bili su:

-Pavlovići, sa Čeva. Oni su se doselili 1878. godine. Danas Pavlovića nema u Rastovnici. Poslednja porodica odselila se iz Rastovnice 1945. godine. Danas Pavlovići žive y Berilju, Prokuplju i Beogradu. To je poznata porodica, iz koje potiče narodni heroj Ratko Pavlović Ćićko.

-Radojevići su došli 1882. godine, a daljim poreklom su iz Bjelopavlića (Crna Gora).

-Bulatovići su iz Rovaca (Crna Gora), a doseljeni su u ovo selo 1904. godine.

-Džoganovići su iz Nikšićke župe. Neko vreme su živeli u okolini Čačka. U Prokuplje su se doselili 1898, a u Rastovnicu 1904. godine.

-Roganovići su iz Crne Gore došli u Rastovnicu 1904. godine.

-Mrvaljevići vode poreklo od Turčinovića, iz Velestova. Doselili su se u Rastovnicu 1904. godine.

-Vojinovići i Nikolići su doseljeni 1904. godine sa Čeva.

-Kneževići su iz Banjana (Crna Gora). Najpre su se, 1906. godine, doselili u Balčak, a zatim u Rastovnicu.

-Koprivice su iz Banjana; došli su 1904. godine, kao i:

-Milutinovići, koji su iz Morače.

-Bulajići su doseljeni u Rastovnicu 1911. godine, iz Vilusa. Prema pričanju Jovana i Branislava Bulajića, daljom starinom su iz Kuča.

-Popovići su iz Bratonožića (Crna Gora). Staro prezime im je Grujići. Prezime Popovići su dobili u Toplici. Izvesno vreme su živeli y Merdarima, a u Rastovnicu su se doselili 1911. godine. Danas ih nema y ovom naselju.

-Devići su iz Vasojevića, iz okoline Ivangrada. Neko vreme živeli su y Kraljevu, a 1904. godine doselili su se y Rastovnicu.

-Mitrići poreklo od Ognjanovića iz Pive; došli su 1911. godine. Danas Mitrića nema stalno nastanjenih, ali je u njihovom vlasništvu nepokretna imovina.

-Savovići vode poreklo iz Bjelopavlovića; doselili su se 1912. godine.

-Ivan Martinović došao je sa porodicom u Rastovnicu iz okoline Nikšića. On ima šest sinova. Najpre se njegova kćer udala za Milutina Džoganovića, pa su se 1966. godine i oni doselili.

-Nikola Vuković doselio se iz Jablanice y Rastovnicu 1968. godine.

Ilija Gagović iz Pive. Došao najpre u Bogujevac (1876. godine), a posle u Rastovicu (sa sinovima Ignjatom i Aleksom)*.

IZVOR: Prema knjizi Vujadin B. Rudić „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Toplica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnika Porekla Milodan.

* podaci dodati zahvaljujući našoj čitateljki Milici Labalo koja se javila komentarom ispod članka.

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Milica Labalo

    Fale Gagovici iz Pive. Doselili se najpre 1876. u Bogujevac kod Kuršumlije nakon cega prelaze u Rastovnicu ( Ilija sa sinovima Ignjatom i Aleksom i potomcima ). Dan danas postoje u Rastovnici tri kuce Gagovica. Jedan deo njih još uvek zivi tamo. Ostali su u Beogradu, Smederevskoj Palanci, Vranju itd…
    Treba i dodati da su Pavlovići ustvari potomci čuvenog Peka Pavlovića i njegove rodjene braće Krsta, Lazara, Sava itd… Pekova ćerka je udata u Roganovice u tom kraju!

  2. Milica Labalo!

    Ne sumnjam u to što ste napisali — ali šta da radim kada u knjizi nema Gagovića, šte ne znači i da ih u stvarnosti nema.

    Pozdrav!

    • Milica Labalo

      Bez ljutnje, prosto važan je podatak jer dan danas tu zivi jedan deo njih. Ako Vam treba imam i pisane dolaze od doseljenja iz Pive u Srbiju do dana danas (nekoliko knjiga) – dakle dokumentovano. Veliki pozdrav 🙂

      • Milodan

        Milica Labalo!

        Nema potrebe, ovi vaši komentari ostaju ovde “za vjek vjekov” i sasvim je dovoljno što je i ovako zabeleženo, osim ako ne “odobrovoljimo” administratora.

        Molim administatora da upiše Gagoviće u osnovni tekst.

        Svako dobro!

  3. Poštovani g. Milodane da li u gore navedenoj knjizi ima podatak iz kog mesta u Bjelopavlićima su se doselili Radojevići?

  4. Petar Milunović

    Moja baba je od Milosavljevića. Imala je rođenu sestru bliznakinju i brata koji je mlad umro. Ovde ne vidim Milosavljeviće. Znam da ih sada nema jer su bila ženska čeljad i udale se pa je i prezime izumrlo. Neznam ništa o njima,doduše ni babu nisam poznavao,tačnije i moj otac ju je jedva poznavao jer je mlada umrla. Udala se za Petra (po kojem ja nosim ime) Milunovića iz sela Kare. A mi Milunovići smo od Vojvodića iz župe Nikšićke. Da li neko nešto zna. Voleo bih da znam iz kojeg je plemena moja baba. Hvala svima

    • Milica Labalo

      Znaš li iz kog sela ti je baba Milosavljević jer Crnogoraca Milosavljevića nema a da su bili iz sela Kare? Znam da su Milunovići dosli posle 1900. u selo Kare. U istom mahu su dosli dakle, Milunovići i Vojvodici iz Župe pa Čvorovici, Knezevici, Bulatovici i Savovici ( oni su iz Vilusa… )

    • Milica

      Bulajici su se doselili u Toplicu navodno nakon 1902. Imam podatak da su dosli Marko i Milica Bulajić u te krajeve i posle neki Vasilije i Božica Bulajić. E oni su dosli u periodu od 1900-1904 jer ima podataka da njihovo troje dece Andja, Jovana i Ruza starosti od 1-5 godina su svi zavedeni kao rodjeni u Crnoj Gori. Znam da ih je bilo i u Devči.

    • Milica

      Iz Grahova su doseljeni u Vidovaču Bulajići, takođe 1904.

  5. petar radojevic

    ja se prezivam radojevic i zivim tu