Порекло презимена, село Растовница (Прокупље)

19. јануар 2020.

коментара: 16

Порекло становништва, село Растовница, општина Прокупље – Топлички округ. Према књизи Вујадинa Б. Рудић „Становништво Топлице“ – издате у склопу књиге „Топлиица и Добрич“ – едиција „Корени“. Приредио сарадника Порекла Милодан.

Уводна напомена.

Растовница је типичан пример сеоског насеља у Топлици, које је после ослобођења од Турака, 1878. године, насељено становништвом из Црне Горе.

Порекло становништва.

Први досељеници из Црне Горе били су:

-Павловићи, са Чева. Они су се доселили 1878. године. Данас Павловића нема у Растовници. Последња породица одселила се из Растовнице 1945. године. Данас Павловићи живе y Бериљу, Прокупљу и Београду. То је позната породица, из које потиче народни херој Ратко Павловић Ћићко.

-Радојевићи су дошли 1882. године, а даљим пореклом су из Бјелопавлића (Црна Гора).

-Булатовићи су из Роваца (Црна Гора), а досељени су у ово село 1904. године.

-Џогановићи су из Никшићке жупе. Неко време су живели у околини Чачка. У Прокупље су се доселили 1898, а у Растовницу 1904. године.

-Рогановићи су из Црне Горе дошли у Растовницу 1904. године.

-Мрваљевићи воде порекло од Турчиновића, из Велестова. Доселили су се у Растовницу 1904. године.

-Војиновићи и Николићи су досељени 1904. године са Чева.

-Кнежевићи су из Бањана (Црна Гора). Најпре су се, 1906. године, доселили у Балчак, а затим у Растовницу.

-Копривице су из Бањана; дошли су 1904. године, као и:

-Милутиновићи, који су из Мораче.

-Булајићи су досељени у Растовницу 1911. године, из Вилуса. Према причању Јована и Бранислава Булајића, даљом старином су из Куча.

-Поповићи су из Братоножића (Црна Гора). Старо презиме им је Грујићи. Презиме Поповићи су добили у Топлици. Извесно време су живели y Мердарима, а у Растовницу су се доселили 1911. године. Данас их нема y овом насељу.

-Девићи су из Васојевића, из околине Иванграда. Неко време живели су y Краљеву, а 1904. године доселили су се y Растовницу.

-Митрићи порекло од Огњановића из Пиве; дошли су 1911. године. Данас Митрића нема стално настањених, али је у њиховом власништву непокретна имовина.

-Савовићи воде порекло из Бјелопавловића; доселили су се 1912. године.

-Иван Мартиновић дошао је са породицом у Растовницу из околине Никшића. Он има шест синова. Најпре се његова кћер удала за Милутина Џогановића, па су се 1966. године и они доселили.

-Никола Вуковић доселио се из Јабланице y Растовницу 1968. године.

Илија Гаговић из Пиве. Дошао најпре у Богујевац (1876. године), а после у Растовицу (са синовима Игњатом и Алексом)*.

ИЗВОР: Према књизи Вујадин Б. Рудић „Становништво Топлице“ – издате у склопу књиге „Топлица и Добрич“ – едиција „Корени“. Приредио сарадника Порекла Милодан.

* подаци додати захваљујући нашој читатељки Милици Лабало која се јавила коментаром испод чланка.

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Milica Labalo

    Fale Gagovici iz Pive. Doselili se najpre 1876. u Bogujevac kod Kuršumlije nakon cega prelaze u Rastovnicu ( Ilija sa sinovima Ignjatom i Aleksom i potomcima ). Dan danas postoje u Rastovnici tri kuce Gagovica. Jedan deo njih još uvek zivi tamo. Ostali su u Beogradu, Smederevskoj Palanci, Vranju itd…
    Treba i dodati da su Pavlovići ustvari potomci čuvenog Peka Pavlovića i njegove rodjene braće Krsta, Lazara, Sava itd… Pekova ćerka je udata u Roganovice u tom kraju!

  2. Милица Лабало!

    Не сумњам у то што сте написали — али шта да радим када у књизи нема Гаговића, ште не значи и да их у стварности нема.

    Поздрав!

    • Milica Labalo

      Bez ljutnje, prosto važan je podatak jer dan danas tu zivi jedan deo njih. Ako Vam treba imam i pisane dolaze od doseljenja iz Pive u Srbiju do dana danas (nekoliko knjiga) – dakle dokumentovano. Veliki pozdrav 🙂

      • Милодан

        Милица Лабало!

        Нема потребе, ови ваши коментари остају овде “за вјек вјеков” и сасвим је довољно што је и овако забележено, осим ако не “одобровољимо” администратора.

        Молим администатора да упише Гаговиће у основни текст.

        Свако добро!

  3. Поштовани г. Милодане да ли у горе наведеној књизи има податак из ког места у Бјелопавлићима су се доселили Радојевићи?

  4. Петар Милуновић

    Моја баба је од Милосављевића. Имала је рођену сестру близнакињу и брата који је млад умро. Овде не видим Милосављевиће. Знам да их сада нема јер су била женска чељад и удале се па је и презиме изумрло. Незнам ништа о њима,додуше ни бабу нисам познавао,тачније и мој отац ју је једва познавао јер је млада умрла. Удала се за Петра (по којем ја носим име) Милуновића из села Каре. А ми Милуновићи смо од Војводића из жупе Никшићке. Да ли неко нешто зна. Волео бих да знам из којег је племена моја баба. Хвала свима

    • Milica Labalo

      Znaš li iz kog sela ti je baba Milosavljević jer Crnogoraca Milosavljevića nema a da su bili iz sela Kare? Znam da su Milunovići dosli posle 1900. u selo Kare. U istom mahu su dosli dakle, Milunovići i Vojvodici iz Župe pa Čvorovici, Knezevici, Bulatovici i Savovici ( oni su iz Vilusa… )

  5. petar radojevic

    ja se prezivam radojevic i zivim tu