Poreklo prezimena, selo Gramada (Bujanovac)

8. januar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gramada, opština Bujanovac – Pčinjski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“ a na osnovu prikupljenih podataka od 1940. do 1943. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo se nalazi u srednjem delu doline Drenske Reke, leve pritoke Moravice. Kuće su podignute na levoj, dolinskoj strani, izuzev dve koje su iznad glavnog seoskog dela i podignute sa desne strane.

Vode.

Voda za piće dobija se iz bunara i izvora. Bunare ima svaka kuća i nalaze se po dvorištima. Izvori su izvan sela po njivama i u šumi. Glavniji su izvori: Stojmenov, Ljiljanski, Šišmanski i Nikolinski zvor.

Zemlje i šume.

Njive su oko sela na mestima: Samoljica, Preko Dol, Ispod Selo, Pozadi Rid. Topografski nazivi za poteoe sa šumom su: Padina, Tursko Grobje, Šipin Zabel.

Tip sela.

Gramada je selo zbijenog tipa i deli se u dve mahale: Gornja i Donja Mahala. Mahala su odvojene šumom.

Prošlost i starine.

Po predanju, zabeleženom .u Nesalcu, Gramada je jedno od najstarijih sela u oblasti. Za ranije selo priča se da je imalo „trista“ kuća i nalazilo se iznad današnet položaja na Selištu. Kasnije se, zbog nekog rata, selo spustilo na današnje mesto

U blizini sedišta na jednom uzvišenju postoje mesto zvana: Crkvište i Gradište. Seljaci su na ovim mestima našli mnoštvo cigala i čitavih zidnih platana. Zaka Perunović iz Gramade 1928 g. otkopao je zemljani „ćup“ čija je visina 1.5 m i ima obim od oko 2 m. Na Crkvištu pronađena je i jedna ikona. Inače o Crkvišgu i Gradištu današnji pravoslavni seljaci nemaju neke naročite tradicije, jer su oni svi skorašnji doseljenici.

U Gramadi sada žive 13 doseljenih pravoslavnih srpskih rodova sa 15 domova.

Do prvog svetskog rata tu su neko vreme živeli muslimani poreklom iz Arbanije (13 k) koji su se tada iselili. Od njih neki se zadržali u Bitolju (Suljovi) i Crnotincu, dok je većina prešla u Tursku.

Poreklo stanovništva.

U selu su rodovi:

-Đorići (1 k, sv. Arhanđeo), doselili se 1912 g. iz Ljiljanca (Ristovac).

-Stankovići (1 k,Đurđevda), došli su posle Đurića iz krivopalanačkog sela Radovnice.

-Stefanovići (1 k, sv. Jovan), starinom su iz Sgajevca (Kriva Palanka). Ovde žive od 1915 g.

-Stamenkovići (1 k, sv. Arhanđeo), poreklom su iz Punuševca (Vranje). Ovde žive od pre 25 godina.

-Anđelkovići (2 k, sv. Jovan),

-Stojkovići (1 k, sv. Arhanđeo),

-Belinovci (1 k, Velika Gospođa),

-Pavlevci (1 k, sv. Arhanđeo),

-Pešići (1 k, sv. Arhanđeo), i:

-Perunovići (2 k, sv. Arhanđeo), svi su istog porekla: doselili se iz sela Radovnice kod Krive Palanke. Ovde su došli između 1915 do 1924 g.

-Jovići (1 i, sv. Arhanđeo) su mlađi doseljenici: došli su 1930 g. iz vranjskog sela Punušenca.

-Nedeljkovići (1 k, sv. Đorđe Alimpije), došli su posle Jovića iz ristovačkog sala Marganca.

-Krsta (1 k, sv. Nikola), došao je iz krivopalanačkog sela Stajevca. Ovde žive od kada i Nedeljkovići.

Ovi navedeni seoski dovi doseljeni su na kupljeno zemljište. Iznad sela, kod Crkvišta podignut je krst. Svi stanovnici zajednički slave seosku slavu na prvi dan Duhova.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kumanovsko – Preševska Crna Gora“ a na osnovu prikupljenih podataka od 1940. do 1943. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.