Порекло презимена, село Берчевац (Прешево)

7. јануар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Берчевац, општина Прешево – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Поло.жај села.

Село се налази у изворишту левог крака Госпоинске Реке.

Воде.

Вода за пиће добија се из чесама. и кладенаца.

Земље и шуме.

На сеоском атару има доста шума. Оне се налазе на падини Карадага изнад сеоских кућа. Њиве су око села па заравњеним долинским странама. Топографски називи за потесе су: Кука, Тумаки, Чука, Каља, Киша (Црква).

Тип села.

Куће су у Берчевцу на скупу. Село има две махале које носе називе по главнијим родовима.

Прошлост u старине.

За место Каља муслиманско становништво у Берчевцу вели да је „латинско“. „Латинима” приписују и цркву чије се развалине познају.

Становници у Великом Рајинџу причали су да је раније у Берчевцу живело старо православно јужнословенско становништво које је имало и цркву. О првобитном православном становништву Берчевцу има трагова и у литератури.

Данас у селу живе 4 досељена муслиманска рода са 32 дома.

Порекло становништва.

Сеоски су родови:

-Етем (6 к.), од фиса Круја Зи. Доселили се из Северне Арбаније. За њих се прича да се овде доселили релативно рано. Живе у махали која, носи њихово родовске име.

-Мустаф (13 к), од фиса Круј-а Зи. Дошли су иза првог рода. Старина им је у Северној Арбанији.

-Лиман (2 к), од фиса Coп. Пореклом су из Малесије.

-Н’уро (2 к) су најмлађи досељеници. Предак Нурко из трећег појаса (90 година) доселио се преко Косова. Убрајају се у фида Тсач, а братства су Корб. Саплеменика и рођака имају у Самољици (Моравица).

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.