Порекло презимена, село Гаре (Прешево)

5. јануара 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Гаре*, општина Прешево – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село се налази у изворишту Госпоинсве Реке. Ту су куће подигнуте на планинским косама што леже на граници према Горњој Морави.

Воде.

Вода се пије из чесама, извора и бунара. Бунари преко лета пресушују. Већи извор зове се Појиште.

Земље и шуме.

Шуме и утрине су главна основа за привреду. Њива има „мало и оне се махом разбацане око села. Називи за потесе су: Суи Дол, Гури Дрангот (Дрангов Камен), Брега Мулина (Воденични Брег), Машала.

Тип села.

Гаре је разбијеног типа, јер удаљење између махала износи око 1.500 м. Махала има две: Маала Епр (Горња Махала) и Мала Поштр (Доња Махала). Родови су у махалама одвојени.

Данас у селу живе 7 досељених муслиманских родова са 35 домова.

Прошлост.

Име села наследили преци становништва „од вакт”. То исто кажу и за нека топографска имена. По данашњем становништву село је настало почетком 19 века.

Порекло становништва.

Сеоски родови су:

-Зумерови (7 к), од фиса Шаља. У селу су први досељеници. Овде живе од почетка 19 века Познати су још под именом Пљакич. Порекло им је у Северној Арбанији. Живе у Махали Епр.

У истој махали (Епр) стаиуј још ови родови:

-Синанови (3 к),

-Реџепови (3 к),

-Куртешови (2 к) и:

-Рамаданови (3 к). Сви су од фиса Шаља. Доселили се пре 120 година преко Горње Мораве, где се задржавали на путу из Северне Арбаније.

У Махали Поштр живе два рода:

-Рашитови (10 к) и:

-Камерови (7 к). Оба рода воде порекло од претка који се доселио са браћом прво у Буковце па потом прешли овде (видети опширније код села Буковца). Кажу да су њих раније други становници звали именом Ашан. Припадају фису Шаља. Старина им је иста као и код предњих родова.

У селу су рани е живели још четири муслиманска рода: један се од њих касније иселио у Буковце, где сада има 8 домова (Аџи Ариф), други у Велико Рајинце (Гаралици, 11 к), трећи y Славујевце (Моравица 6 к) и четврги (Гарчан, 2 к) y Биљачу.

*Овог села нема у списку насеља општине Прешево, додати га, Милодан

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.