Порекло презимена, село Курбалија (Прешево)

29. децембра 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Курбалија, општина Прешево – Пчињски округ. Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село се налази западно од варошице Прешева, на планинским косама које воде границом области према Горњој Морави.

Воде.

У селу постоје два бунара и неколико чесама. Чешма Нуис (Нујина Чесма) је у близини села и њену воду становници највше употребљавају. На атару даље од насеља је већи извор Бела Вода.

Земље и шуме.

Топографски називи за њиве и шуме су: Ледина, Селишзе, Островица, Мојет Млаја (Велики Врх), Бреги Трлас (Брдо са трлима), Бреги Чараве (Борово Брдо).

Тип села.

Село је разбијеног типа. Куће су углавном груписане у две махале које носе родовска имена Растојање између махала је око 1.500 м.

Прошлост и старине.

На атару села налази се место звано Селиште. Трагова од насеља на Селишту нема, али се у традицији очувало предање о старом селу које се налазило на том месту.

Курбалија данашњег положаја је ново насеље не само по постанку, већ и по имену и становништву. Старост села износи око 150 година. У Курбалији живе два рода са 37 домова.

Порекло становништва.

У селу живе родови:

-Мурсељови (18 к) и:

-Асанови (19 к), од фиса Бериш. Мурсељ и Асан, оснивачи родова, су браћа и преци из четвртог појаса (на пример: Асан–Рамадан –Ферат – Љатиф, жив, 45 година).

У село се доселио отац Курто. По очевом имену (Курто) и месту старине у Малесији (Бала) село је добило име Курбалија. Године 1912 из Курбалије исељено је: 12 породица (од Мурсељеових) у Прешево, једна (од Асанових) у Норчу и једна (од Асанових) у Турску.

ИЗВОР: Према књизи Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“ а на основу прикупљених података од 1940. до 1943. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.