Порекло презимена, Гладно Село (Глоговац)

12. октобар 2019.

коментара: 5

Порекло становништва села Гладно Село, општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан

Положај, име, воде и тип села.

Ово село је џематског типа, са 4 махале које се називају по родовима који у њима обитавају. Ево тих махала: Краснићи, Бериш или Дидај, Ладровце и Кораћица. Име селу народ доводи у везу „због оскудице у води“, због које је од старине село „јако сиромашно“. Напротив, село обилује водом и изворима. Све махале имају махалске бунаре, а домаћу стоку напајају на реци која тече испод села, на којој се често и сеоско рубље пере.

Сеоска гробља су разбацана на 6 места, од њих је једно посебно циганско. Године 1914. Гладно Село је имало укупно становника 296.

Године 1921. Гладно Село је имало 299 житеља, са 39 домова.

Порекло становништва.

Према проучавањима насеља и порекла становништва из 1935. године. Гладно Село је имало следећу демографску структуру:

А р б а н а с и:

-Мемети, 1 кућа, припадају ронђи Копит, а фису Краснић. Пореклом су из села Стревца — Косово. У старини од овога рода једна кућа се одселила у Качаник, а исто тако једна кућа у село Дубницу – Лаб. Почетком ХХ века, једна кућа се одселила у дреничко село Трстеник. Као јерлије, а порекла српскога, сматра се род Балији, ронђа Ника, а фиса Краснић, којих има 5 кућа.

-Малићи, 5 кућа, фис Краснић, пореклом су из дреничког села Кораћице,

-Додај, 8 кућа, фис Бериш, досељени су у старини из дреничког села Кожице.

-Ладровце, 4 куће, припадају фису Зог, у старини су досељени из Ладровца у околини Призрена, бива почетком XIX века.

Ц и г а н и:

Мађупи:

-Радмановић, 1 кућа, припадају фису Краснић. Досељени су са Косова 1930 године, на „мираз“, домазети.

-Вујњак, 1 кућа, припадају фису Краснић. Пореклом су из дреничког села Красмировца, а досељени су као чифчије, на 3/4 прихода, за себе од усева.

-Сеновци, 1 кућа, припада фису Краснић. Сматрају их као „Нуштаре“ – Мечкаре Цигане.

-Toпил, 2 куће, припадају фису Соп, пореклом су мухаџири из околине Лесковца. Њихово миграционо кретање је било преко Приштине – Скопља — Дреница, где су приспели почетком ХХ века.

-Луган, 2 куће, фис Краснић, као скитачи пребивали кроз Дреницу.

Габељи:

-Јаситовић, 2 куће, припадају фису Ељшан. Као слуге, баве се скитајући кроз дреничка села, увек станијући покрај сеоских насеља.

-Механ, мухаџири 1 куће, припадају фису Кељман. Досељени су из села Механе – Коаница, 1979. године.

Према изнегоме, у 1935. години демографске стање у село Гладно Село, било је следеће. Албанских родова је било 5, са 23 куће; Цигана – Мађупа има 7 родова, са 10 кућа; Цигана Габеља пак има; 2 рода, са 3 куће.

Према попису становништва од 15. марта 1948. године, Гладно Село је имало укупно 502 становника, од тога 249 мушких и 253 женских, са 60 кућа.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. zoran radosavljević

    Po knjizi TatomiraVukanovića‚‚Drenica‚‚1934 godine‚‚izmedju ostalih koji su tu živeli‚‚ne pominje se porodica Radosavljević Milutina‚‚koji se u Gladno selo naselio 1924 god ili 1925 god iz Topličkog kraja iz sela Mirnica u Opštini Kuršumlija i u gladnom selu na svom imanju i kući živeo do 1956 godine kada je i umro‚‚sahranjen je u gladnom selu i nikada mu grob nismo pronašli‚‚po priči negove dece koji su imali od dvadeset god do 25 god starosti sahranjen je na nekoj njivi u selu gde su bila samo dva groba njegov i takodje nekog čoveka Srpske nacionaknosti po zanimanju šnajder moguće da se prezivao Arsić‚‚grobovi su preorani tako da nikada nismo mogli da pronadjemo grob našeg dede Milutina‚‚to je bila jedina srpska kuća u gladnom selu‚‚čudi me da je gospodin Tatomir Vukanović prilikom pružanja podataka o stanovnicima gladnog sela ispustio podatak da su tu živeli i radosavljevići u svojoj kući na svom porodičnom imanju‚‚nnakon smrti moga dede‚‚kuću i imanje je prodao Milutinov sin a moj otac gospodi sa prezimenom Ladrovci koji i dan danas žive na našem imanju koje su kupili od mog oca‚‚smatram da je gospodin Tatomir veliki propust napravio

    • Милодан

      Зоран Радосављевић!

      Пажљиво сам неколико пута прочитао Ваш коментар и разумео сам о чему се ради. Ако су подаци тачни, а верујем да јесу, онда је писац ове књиге Татомир Вукановић направио пропуст, јер није поменуо род Радосављевић.

      Поздрав!
      Милодан

  2. zoran radosavljević

    Poštovani‚‚smatram da je propust načinjen iz razloga da se zna‚‚da je u Gladnom selu živela Srpska više člana porodica Radosavljević na svom porodičnom imanju u svojoj porodičnoj kući‚‚Radosavljević Milutin sa suprugom Milosavom Radosavljević devojačko Djoković i decom koja su rodjena u Gladnom selu‚Opšina Glogovac i to sin Drago Radosavljević‚‚ćerke Radmila‚‚Jelica i Mileva‚‚svi zavedeni u Matičnoj knjizi rodjenih u mesnoj kancelariji Dobroševac‚Opština Glogovac‚‚komšije su mog dedu zvali Milutin Topličanin‚‚deda Milutin je i zaveden u knjizi umrlih u mesnoj zajednici Dobroševac pod tekućim brojem 22‚‚rodjen je 1886 godine u selu gornja Mirnica u Opštini Kuršumlija a u gladnom selu naselio 1924 godine‚‚Milutinov brat rodjeni Milovan Radosavljevićnapustio je selo gornja Mirnica ja mislim 1931 ili 34 nisam siguran i naselio se na područje AP KiM u selo Leskovčić‚‚Opština Obilić i sahranjen je u selu Crkvena vodica u Opšini Obilić‚‚radi se o jako patrijahalnoj i ozbiljnoj Srpskoj porodici Radosavljević

    • Милодан

      zoran radosavljević!

      Када бих ја почео да пишем о “мојим” Милићима у Јабучју колубарском – имало би доста тога да се прочита, ако то некога уопште занима.
      Дакле, моја је дужност као неко ко је поставио текст да одговори на извесне недоумице од стране читалаштва овог портала и на тај начин, уколико је то могуће, резрешимо извесне дилеме.
      Ваши коментари су, истина, занимљиви али не видим шта је у конкретном и претходном случају треба да радим?

      Поздрав!
      Слободан Милић, Милодан

  3. zoran radosavljević

    Poštovani‚‚‚‚u pravu ste‚‚izvinite‚‚veliki pozdrav