Poreklo prezimena, selo Beriša (Glogovac)

29. septembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Beriša (po knjizi Beriš), opština Glogovac – Kosovski  okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Tip sela i vode.

Naselje Beriš je razređenog tipa, a nalazi se na istoimenom brdu Beriš. Uz naselje se nalazi seosko groblje, a u selu je i zajednička seoska česma pijaće vode. Neke kuće imaju bunare u svojim oborima, čijom se vodom služe za kućne potrebe. Pojila za stoku nalaze se na seoskoj česmi, gde se obavlja i pranje rublja. U okućnicama se nalaze i bašte. Seosko zajedničko zemljište nalazi se na brdu Polanik. Tu postoje i zidane starovremske građevine, zvane Polata.

Zemlje i šume.

Njive, livade i drugi onomastički nazivi imaju sledeća imena: Patalog, Klisyra, Kishna Reka, Aishte, Bungaja, Ara té kronit, Kroni kurvesh, Padishte, Kronipadishte, Zahellpadishte, Ara i? Iluburit, Ara i? bllisit, Lugu i amshé’s, kroni erapues, Bregi oil.

Postanak sela.

U 1914. godini Beriš je kao nesamostalno naselje zaselak, pripadao selu Kišna Reka. U 1921. gopini navodi se isto kao nesamostalno naselje zaselak, sa 68 stanovnika i 6 domova.

Poreklo stanovništva.

Prema proučavanjima u narodu iz 1935. godine u selu Berišu su obitavali sledeći rodovi:

-Beriš (fis), 12 kuća, a pripadaju bratstvu Đoka. Poreklom su iz Albanije iz Alšića. Islam su pršiili pre 200 godina. Kao Albanci katolici su došli iz Alšića u Tropaj, odakle su prešli y okolinu Đakovice, a zatim prelaze u selo Trpezu – Metohija. Iz sela Trpeze su preseljeni u Kišnu Reku – Drenica, dok su nav islam prešli u vreme življenja u okolini Đakovice. Kako je selo Kišna Reka u to vreme imala svoje pojatište za zimsku ispašu stoke na zemljištu gde se sada nalazi selo Beriš, to ovi kupe to pojatište od Kišnorečana i nastane se tamo, pa se tako i njihovo naselje prozove po njima Beriš. Pre 70 godina dve kuće ovoga bratstva odselile su se u Kišnu Reku. Vremenom su se te kuće namnožile tako da su 1915. godine dve kuće odseljene u Prištinu, a 5 kuća je ostalo u Kišnoj Reci. Ove kuće su u Kišnoj Reci obrazovale bratstvo Mark, obrazovano u posebnu bratstveničku organizaciju po Marku, bratu Đokinom.

Na kraju, od kotila Alšić iz Boriša odselila se jedna kuća pre 85 godina u selo Vasiljevo – Drenica.

Dok je bratstvo Mark obitovalo u zajednici sa bratstvom Đok u selu Trpezama, iz bratstva Mark se odselila jedna kuća u Prištinu, pre nekih 180 godina. U Prištini je to rod Alšića, poznat i pod imenom Biljigbašići.

U vreme proučavanja naselja i porekla stanovništva u 1935. godini, u selu Beriš je obitovao jedan arbanaški rod, sa 12 kuća.

Na kraju, prema popisu stanovništva od 15 marta 1948. godine, Beriš je imao ukupno 102 stanovnika, od toga 54 muških i 48 ženskih, sa 14 domaćinstva.

IZVOR: Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.