Poreklo prezimena, selo Krivenik (Kačanik)

21. septembar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Krivenik (po knjizi Krvenik), opština Kačanik – Kosovski okrug. Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kačanička Klisura“, (podaci prikupljeni 1940. i 1948. godine). Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo se nalazi u izvorišnoj čelenci Krvenske Reke, desne pritoke Lepenca. Čelenka je okrenuta prema istoku i stoga su kuće zaklonjene od zapadnog vetra.

Vode.

Stanovnici dobijaju vodu sa izvora i nekoliko bunara.

Zemlje i šume.

Njive i šume slabo su zastupljene. Pašnjaka ima u većoj meri i nalaze se na mestima gde je ranije iskrčena šuma. Pojedini delovi atara zovu se: Biznak, Osoj, Ljak, Ljuđe, Zabel.

Tip sela.

Krvenik je u osnovi selo zbijenog tipa. Izuzetak čine dve kuće, koje su od skora podignute na severozapadnoj strani sela na daljini od oko 600 m. Ostale kuće su grupisane u četiri mahale. Mahale su: Čajan, Kere, Štraznjan i Lec. Imena mahala su po rodovima. U svakoj mahali stanuju stanovnici jednog roda. Krvenik ima ukupno 48 domova (1940 g.).

Prošlost i starina.

Sadašnje stanovništvo je doseljeno, te se iz tradicije ne može saznati kada je selo osnovano. U obližnjim naseljima veruje se da je Krvenik staro selo, osnovano kada i Gorance. Priča se još da je prvobitni Krvenik, naseljen južnoslovenskim pravoslavnim stanovništvom, bio za oko 1.500

m niže odnosno severoistočnije od današnjeg položaja, na mestu sada zvanom Staro Sel. Ovo je mesto sa leve strane Krvenske Reke, na zaravni na kojoj se poznaju ostaci od zidova. U neposrednoj blizini je mesto Kiša gde se nalaze tragovi od porušene crkve.

Neki današnji stanovnici kazuju da je prvobitno selo i stanovništvo uništeno u vreme kada je ovde ratovala austriska vojska (1689—1690).

Ne zna se da li su današnji doseljeni muslimani, poreklom iz Arbanije, zatekli selo Krvenik na današnjem položaju ili ne. Po sadašnjem stanovništvu selo je staro oko 160 godina. Od tada je naselje raslo priraštajem i novijim doseljavanjem. Oko 1900. godine Krvenik je imao 32 muslimanska doma.

Ime sela.

Sadašnji seoski stanovnici zovu selo na arbanaškom jeziku Krivenik. Za postanak imena sela u narodu postoje tri tumačenja. Po jednom ime je došlo od „kr“ (krš) na kome je selo osnovano. Po drugom ime se dovodi od krvoprolića koja su se ranije ovde dešavala. Treće tumačenje je manje rašireno i po njemu ime sela potiče po stanovništvu koje je na sudu „krivo“ govorilo.

Poreklo stanovnišva.

U selu sada žive doseljeni muslimani arbanaškog govora. Rodovi su:

-Čajan (16 k), od fisa Beriš. Ime dobili po mestu starine u Severnoj Arbaniji. Ovde došli krajem 18 veka.

-Lec (6 k), doselili se iza roda Čajan. Fis i starina kao i kod njih.

-Kere (21 k), od fisa Tsač u Severnoj Arbaniji. Od njih su tri porodice iseljene u Skoplje.

-Štreznjan (5 k), od fisa Kruja Zi. Doselili se preci iz petog pojasa. Znaju mesto starine u Severnoj Arbaniji.

Privredne prilike.

Godine 1947. selo Krvenik imalo je oko 124 ha pod oranicom, oko 4 ha pod livadama i oko 75 ha pod pašnjacima. Tada su pojedine zemljoradničke kulture bile ovako raspoređene: pšenica oko 35, ječam oko 22, raž oko 12, ovas oko 4 i kukuruz oko 50 ha.

Drugu privrednu granu čini stočarstvo. 1948 r. ukupno je u selu bilo: govedi 112, ovaca 248 i koza 191.

Pojedini muškarci iz Krvenika rade u fabrici cementa u Đeneral-Jankoviću ili kao rudarski radnici u Raduši.

IZVOR: Prema knjizi Jovana F. Trifunoskog „Kačanička Klisura“, (podaci prikupljeni 1940. i 1948. godine). Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.