Poreklo prezimena, selo Žiljak (Bijelo Polje)

6. jul 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žiljak, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „ Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Naselje na terasi desne strane Bistrice. Jedna grupa kuća je po terasi, a druga na paadinama strana. Kroz sedo teče potok koji ističe iz jakog vrela, čija se voda korist za navodnjavanje useva. Sedam dana navodnjavaju svoju zemlju kuće oko vrela, a sedam noćn sva druga domaćinstva u selu. Osim vrela, u selu još ima izvorskih voda (Studenac, Izvor na ulici, Stefanova voda i Hačevine).

Zemlje i šume.

Važniji potesi su: Vrelo (zaseok), Kilave njive, Tačepolje, Bosman, Duća, Duvarine, Groblje, Vitnjište, Tinjak i Piličke njive. Utrine i šume povrh sela su: Lokve, Ravne njive, Belša luka.

Starine u selu.

Atar ovoga sela pruža dovoljno prirodnih uslova za ratarsgvo i voćarstvo. Zbog toga ovde ima tragova iz davne prošlosti. U Vignjištima i Duvarniama nailazi se na ostatke staror naselja. Kažu da su u Vignjištima bile kovačnice. „Staro guvno” i „Latinsko groblje” u Međici, više puta, tragovi su ranijeg srpskog stanovništva.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva su delom starinci a delom novi doseljenici.

-Zoronići (27 k.), ne znaju svoje poreklo. Rano su primili islam. Bez svake sumnje spadaju u starince ili ranije doseljenike.

-Redžepagići–Gredići (5 k.), doseljeni su iz Plava pre čegiri pojasa.

-Konatari (3 k., sl. Nikoljdan), starinom su iz Kuča. Bili su u Poljima i Vratipolju kod Bijelog Polja. Iz Vratipolja su došla dva brata. Od jednoga su Hadžibegovići, a od drugog Konatari u Žiljaku, Boturićima, Lugu i Visokoj. Imaju rođake u Požeginji, Jablanovu i Ravnoj Rijeci.

-Čampari (2 k., sl. Agatonije), došli su pre sto godina iz Korita na zemlju Ibra Zoronje.

-Rečevići (1 k., sl. Nikoljdan), doseljeni iz Dujaka (Pešter) posle 1944. godine.

-Tvrdišići (1 k.) došli su iz Bjedića, a daljim porekdom su iz Kuča.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.