Порекло презимена, село Ботурићи (Бијело Поље)

6. јула 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Ботурићи (по књизи Ботуриће), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и комуникације.

Насеље на месту где Ботурићки поток утиче у Бистрицу. Ту се стекло неколико повољних услова: плодно земљшцте поред Бистрице и потока, благо побрђе и приступ шуми и испаши, а осим тога, овуда води најкраћи пут из долине Бистрице за Биједо Поље. То je било од утицаја да се овде рано развије насеље.

Историјат села и старине.

Називи: Ботурићи, Бањишор као и Влах у непосредној близини указују на то да су овде живели Власи. Трагови насеља упућују још на ранију старину. У Capajу, Чардацима, Побрђу и код Воденичишта наилази се на грнчарију, цигле и друге остатке. Постоје стара „грчка гробља“ код Воденичишта у Трњу, Сеоцу и Бусилићу. Гробља су без сваке сумње српска, а можда и посрбљених Влаха.

Земље и шуме.

Топографски називи крајева и потеса су: Луке, Чајиреви, Окутњице, Чардаци. Побрђе, Луг, Бањишор, Лужнице, Граб, Берна Лука, Вотњак. Буљс поље, Задијеље, Бусилиће, Сеоце. Шуме поврх села су: Буковик, Косе, Маркова раван, Локвице, Крављи бријег, Пландиштa.

Воде.

Село обилује водом. Бистрица и поток из кога се наводњавају баште, служе за појила. Воде за пиће су: Студенац, Буковик код воденице и Студенац у Грабљу и Берној луки, Терзијииа вода.

Тип села.

У Ботурићима се издваја неколико мањих крајева. Као заселак сматрају Поток. Средиште села је Авлија, где су били бетовски чардаци опасани тврдом оградом. Кажу да су поједини чардаци у авлији били повезани подземним „курбуама“ ходницима. Насеље је припададо Хаџибеговићима.

Порекло становништва.

Данашњи становници су:

-Хаџибеговићи (25 к.). Њихов предак је добио у посед Ботуриће. Пре тога је живео у Јабучини близу Бијелог Поља. Сви тврде да је ова углсдна породица пореклом од православних Срба Конатара. Ни Хаџибеговићи не поричу то, али неки од њих кажу да су у сродству са Конатарима преко хаџи-бегове жене која је била од Конатара. Свакако је опште народно тврђење тачније.

-Терзићи (5 к., сл. Никољдан), из Лијеве Ријеке дошли у Шаховиће, а отуда овамо.

-Адамовићи (2 к.), род су са Адамовићима у Костеници.

-Чампари (3 к., сл. Агатон), дошли из Чампара у Коритима.

-Јелићи (1 к.), род су са Јелићима у Радојевој Глави.

-Лукачи (2 к.), досељени су од Колашина посде 1878. године,

-Милићевићи (1 к.) из оближњег месга Бистрице,

-Божовићи (1 к.) из Заграда код Иванграда,

-Хамзићи (1 к.) од Колашина,

-Никшићи (l к.) из Никшића,

-Кучи (2 к.), муслимани, старином су из Куча.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.