Порекло презимена, село Жиљак (Бијело Поље)

6. јула 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Жиљак, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „ Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Насеље на тераси десне стране Бистрице. Једна група кућа је по тераси, а друга на паадинама страна. Кроз седо тече поток који истиче из јаког врела, чија се вода корист за наводњавање усева. Седам дана наводњавају своју земљу куће око врела, а седам ноћн сва друга домаћинства у селу. Осим врела, у селу још има изворских вода (Студенац, Извор на улици, Стефанова вода и Хачевине).

Земље и шуме.

Важнији потеси су: Врело (засеок), Килаве њиве, Тачепоље, Босман, Дућа, Дуварине, Гробље, Витњиште, Тињак и Пиличке њиве. Утрине и шуме поврх села су: Локве, Равне њиве, Белша лука.

Старине у селу.

Атар овога села пружа довољно природних услова за ратарсгво и воћарство. Због тога овде има трагова из давне прошлости. У Вигњиштима и Дуварниама наилази се на остатке старor насеља. Кажу да су у Вигњиштима биле ковачнице. „Старо гувно” и „Латинско гробље” у Међици, више пута, трагови су ранијег српског становништва.

Порекло становништва.

Преци данашњег становништва су делом старинци а делом нови досељеници.

-Зоронићи (27 к.), не знају своје порекло. Рано су примили ислам. Без сваке сумње спадају у старинце или раније досељенике.

-Реџепагићи–Гредићи (5 к.), досељени су из Плава пре чегири појаса.

-Конатари (3 к., сл. Никољдан), старином су из Куча. Били су у Пољима и Вратипољу код Бијелог Поља. Из Вратипоља су дошла два брата. Од једнога су Хаџибеговићи, а од другог Конатари у Жиљаку, Ботурићима, Лугу и Високој. Имају рођаке у Пожегињи, Јабланову и Равној Ријеци.

-Чампари (2 к., сл. Агатоније), дошли су пре сто година из Корита на земљу Ибра Зороње.

-Речевићи (1 к., сл. Никољдан), досељени из Дујака (Пештер) после 1944. године.

-Тврдишићи (1 к.) дошли су из Бједића, а даљим порекдом су из Куча.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.