Poreklo prezimena, selo Rodijelja (Bijelo Polje)

6. jul 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rodijelja, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo u prostranoj ravni Bistrice pri njenom izlazu iz tesnaca. Kuće, koje su na obodu ravni u podnožju strmih sgrana, ugrožava nanosima Grličii potok.

Postanak sela, starine i ostali podaci o selu.

U narodu se misli da je ranije naselje bilo u Miljinom Brodu. jer se tu vide ostaci građevina. O starosti i važnosti Rodijelja svedoči srpsko groblje na kosi Spasojevici između Rodijelja i Ušanovnća. Na tom mestu, gde se narod skupljao o Spasovdanu (Spasojevica), vide se grobovi pokriveni velikim pločama. Neke su ploče pomerene, a neke oburvane niz sgranu. Kroz Rodijelje je prolazio karavanski put uz Bistricu i za Sjenicu. Raskrsnica je bila u Miljinom brodu. Na toj raskrsnici je bila straža (varda), te otuda naziv jednog mesta Vardište. Bistrica je pomerila svoj tok udesno i skrenula put u drugi pravac. Na ovom karavanskom putu je davno podignut lep kameni most preko Bistrice, čiji postanak narod vezuje za cara Dušana. Međutim, po arhitekturi on podseća na lepe mostove koji su podizanja u prvom periodu turske vdadavine.

Zemlje, šume i vode.

Atar sela Rodijelja je veoma povoljan za poljoprivredu, osobito plodna aluvijalna ravan pored Bistrice. Osim toga, selo ima pristup šumi i ispaši, što omogućuje držanje stoke. Glavni seoski potesi nose ove nazive: Luke, Lozna Luka, Miljin brod, Spasojevica, Podzabel, Vardište, Ornice i Mrđeve njive.

Voda za piće je poglavito iz bunara dubokih 5-6 metara. Jedini izvor je Izvor u Strmenici.

Poreklo stanovništva.

Stanovšštvo u Rodijeljima se smenjivalo. Najstariji doseljenici su:

-Pućurice (5 k.). Ranije ih je biko 15 kuća. Osam kuća je odseljeno u Tursku a dve u Metohiju. Pućurice su rod sa Šaronjićima u Bijedićima, koji su doseljeni iz Šaronja na Pešteru. Primili su islam i dobili u posed plodnu zemlju.

Posle Prvog svetskog rata na mesto Pućurica doseljavaju se stanovnici iz susednih sela:

-Gutići (Bubanje) (2 k.), iz Bjedice,

-Popovići (1 k.),

-Nedovići (1 k.) i:

-Prebiračevići (1 k.) iz Pećarske,

-Timotijevići (1 k.) iz Bara i:

-Tvrdišići (1 k.) iz okoline.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.